
Όταν ο Περικλής ήρθε στην εξουσία, ανέθεσε την διεύθυνση των εργασιών στο φίλο του Φειδία που ήταν γλύπτης κι αυτός άρχισε τις εργασίες του το 447. Μαζί με πολλούς αρχιτέκτονες, γλύπτες, ζωγράφους και άλλους, κατάφερε μέσα σε 15 χρόνια να δημιουργήσει το υπέρτατο οικοδόμημα που θα έμενε στην ιστορία. Ο Παρθενώνας ήταν αφιερωμένος στην Παρθένο θεά Αθηνά, όμως τώρα έπαιζε και έναν πολιτικό ρόλο έχοντας αναλάβει την προστασία εκτός της πόλης των Αθηνών και τη μεγάλη ελληνική Συμμαχία.
Μετά


ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΙ ΝΑΟΙ
ΤώραΕδώ και μερικές δεκαετίες, με την ανάπτυξη του τουρισμού, κάποιοι αρχίζουν να μπαίνουν στο νόημα, ότι αυτές οι πέτρες έχουν μεγάλη αξία. Αφήνουν χρήμα τα καλοκαίρια και όχι μόνο. Με την υποστήριξη και ελληνολατρών το ρεύμα μεγάλωσε και αποφάσισαν να στεγάσουν τα απομεινάρια της καταστροφής σε ένα ισάξιο μουσείο.
Το 1988 άρχισε η απαλλοτρίωση του χώρου και τον επόμενο χρόνο προκηρύχθηκε ο πρώτος διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Τρεις άκαρποι διαγωνισμοί (1976, 1979, 1989) χρειάστηκαν πριν ανατεθεί το 2001 στον διάσημο Γαλλοελβετό αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί και τον Έλληνα ομόλογό του Μιχάλη Φωτιάδη η κατασκευή του νέου μουσείου. Μετά από πολλές περιπέτειες αναβολές και καθυστερήσεις για την τοποθεσία και την ανασκαφή που προηγήθηκε στο χώρο, μπήκε ο θεμέλιος λίθος του μουσείου το 2003. Το μουσείο κόστισε περίπου 130 εκατομμύρια Ευρώ και η κατασκευή του διήρκεσε σχεδόν 4 χρόνια και 7 μήνες.
Σήμερα το μουσείο επιτέλους είναι έτοιμο και βρίσκεται 300 μέτρα περίπου νοτιοανατολικά του Παρθενώνα, στην ιστορική συνοικία Μακρυγιάννη. Ο τελευταίος όροφος του μουσείου (Αίθουσα του Παρθενώνα) προσφέρει πανοραμική θέα 360 μοιρών της Ακρόπολης. Ο εκθεσιακός του χώρος έχει συνολικό εμβαδόν 14.000 τ.μ., δηλαδή το δεκαπλάσιο από εκείνον του παλιού μουσείου της Ακρόπολης. Στο χώρο θα συγκεντρώνονται εκθέματα διασκορπισμένα σε πολλά μουσεία ανά τον κόσμο.
145 γλυπτά βάρους 143 τόνων μεταφέρθηκαν από το παλιό μουσείο της Ακρόπολης στο νέο. Η μεταφορά δε των εκθεμάτων κράτησε σχεδόν τέσσερις μήνες (Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2007).
Στο μουσείο εκτίθενται 4000 αρχαιότητες. Πολλές από αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
115 λίθοι αποτελούσαν τη ζωφόρο του Παρθενώνα. Το συνολικό της μήκος άγγιζε τα 160μ. Σήμερα, 50μ. βρίσκονται στο μουσείο της Ακρόπολης, 80μ. στο Βρετανικό Μουσείο, ένας λίθος στο Λούβρο και αρκετά θραύσματα διασκορπισμένα σε μουσεία στο Μόναχο, τη Βιέννη, τη Χαϊδελβέργη, το Βατικανό και το Παλέρμο.
Το μουσείο αποτελείται από τρία κύρια και δύο ενδιάμεσα επίπεδα. Ο τελευταίος όροφος είναι κατασκευασμένος από γυαλί, στρέφεται προς την Ακρόπολη και φιλοξενεί τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Η ζωφόρος με την Πομπή των Παναθηναίων στο Ναό ήταν τοποθετημένη σε ύψος 10,30μ. Σήμερα εκτίθεται σε ύψος 1,50μ., δηλαδή στο ύψος που φτάνει το ανθρώπινο βλέμμα.
Το νέο μουσείο της Ακρόπολης υπολογίζεται πως θα υποδέχεται περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. 10 χιλιάδες επισκέπτες αναμένεται να είναι η ημερήσια προσέλευση. Το μουσείο μπορεί να υποδέχεται 1500 επισκέπτες συγχρόνως, χωρίς να παρατηρείται συνωστισμός.
Τα φώτα της γιορτής θ' ανάψουν σήμερα, Σάββατο 20 Ιούνη 2009 στις 8 το βράδυ για τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, που στεγάζει τα αριστουργηματικά γλυπτά του Παρθενώνα και βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το ναό - σύμβολο του κλασικού πολιτισμού.
Το μουσείο της Ακρόπολης είναι ανοιχτό καθημερινά, από τις 8.00 π.μ. έως και τις 8.00 μ.μ., εκτός από τις Δευτέρες. Τελευταία ώρα πρόσβασης στο μουσείο είναι στις 7.30 μ.μ.
Μέχρι το τέλος του 2009, η τιμή του εισιτηρίου θα είναι ένα Ευρώ. Από το 2010 θα αυξηθεί στα 5.
Εύχομαι να πάτε όλοι, ακόμα κι εκείνοι που πριν από 1000 χρόνια θα επιθυμούσαν να καταστρέψουν... τα είδωλα… μπας και φωτιστούν από την Παλλάδα Αθηνά ότι οι Έλληνες, ούτε ειδωλολάτρες ήταν, ούτε αυτά τα μνημεία κάλλους αποτέλεσαν ποτέ αντικείμενα φετίχ, παρά μνημεία τέχνης που ήταν άξια θαυμασμού, όπως και τέτοια παραμένουν!
Περισσότερα για το μουσείο μπορείτε να βρείτε εδώ:
http://www.theacropolismuseum.gr/

Υ.Γ. της 24 Ιουλίου 2009
Θαυμάστε ψεύδος, πρόκληση και υποκρισία από τους εκπροσώπους της χριστιανικής εκκλησίας στο θέμα της καταστροφής της ζωφόρου της Ακρόπολης από τον βανδαλισμό των επαίσχυντων χριστιανών!
Όμως και το πιο κάτω video είναι ακόμα πιο κατατοπιστικό! (προσθήκη 24ης Σεπτεμβρίου 2009)
Προσθήκη 24 Απρίλη 2010: καμπάνια για την επιστοφή των μαρμάρων.