Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Η αξία των βιβλίων δεν περιορίζεται στην εικόνα του εξωφύλλου!


Πολλές φορές έχω αναφερθεί στον Έλληνα που καίει το μυαλό του παρακολουθώντας απίστευτα σήριαλς στην TV ή σουλατσάροντας σε χαζά ποστ στο fb ή παίζοντας με το κινητό. Όχι πως δεν υπάρχουν τέτοιοι και στο εξωτερικό, αλλά από τις στατιστικές των πωλήσεων βιβλίων φαίνεται να διαβάζουν και λίγο περισσότερο αυτοί. Εδώ, ειδικά στο fb επικρατεί πανικός μπροστά σε ένα κείμενο που ξεπερνάει τη μια πρόταση! Αν πάλι επιμείνεις να διαβάσει κάποιος πάνω από δυο προτάσεις μπορεί να φας και μπλοκ! Μόνο σε εικονίτσες σταματούν και κάνουν Like! Βουνά οι αντιδράσεις με τις φατσούλες!



Κλεισμένοι ένα μήνα στο σπίτι, ευελπιστούσα ότι αυτό θα άλλαζε, ο κόσμος θα έκανε στροφή στην επικοινωνία, στην ανταλλαγή απόψεων για το μέγα θέμα της πανδημίας. Ούτε! Αν ασχολείται με το θέμα, ασχολείται μόνο για να το παίξει ξερόλας, να το γελοιοποιήσει ή να βρίζει που τον κλείσανε άδικα στο σπίτι! Στη χθεσινή ανάρτηση αναφέρθηκα στην καθυστέρηση στην λήψη μέτρων από τον Johnson, τον Tramp και τον ανόητο Erdogan, στιγματίζοντας την συμπεριφορά των Σουηδών που φαίνεται σαν να μην έχουν αντιληφτεί την σοβαρότητα της κατάστασης. Απέφυγα να σχολιάσω τους Βραζιλιάνους, που οι πολίτες από μόνοι τους αντελήφθησαν ότι έπρεπε να μπουν σε καραντίνα, διαμαρτύροντας για την ολιγωρία του πρόεδρου της Ζαΐχ Μπολσονάρου κτυπώντας κατσαρόλες από τα μπαλκόνια ή αδειάζοντας μόνοι τους παραλίες σαν αυτή της Κόπα Καμπάνα που κάποτε δεν έπεφτε καρφίτσα στην απέραντη αμμουδιά της!



Ας επιστρέψουμε στο δια ταύτα. Γνωρίζουμε τι σημαίνει «πανδημία»; Τι συνέβη στο παρελθόν με αντίστοιχες καταστάσεις, σαν αυτές της πανώλης, της χολέρας ή της φυματίωσης… Χωράει σύγκριση μιας πανδημίας από ιό με χρόνιες ασθένειες της καρδιάς ή του καρκίνου; Χωρίς να υποτιμώ την σοβαρότητα των ασθενειών αυτών, οι πανδημίες απειλούν την ανθρωπότητα ακόμα και με εξαφάνιση, αφού φαίνεται να μην περιορίζονται απόλυτα, ούτε με εμβόλια, ούτε με θεραπείες! Αλήθεια, το έχετε σκεφτεί ποτέ αυτό όταν θεωρείτε ότι η επιστήμη γρήγορα θα απομονώσει τον ιό και θα τον πολεμήσει αποτελεσματικά;



κάνε κλικ στην εικόνα για μεγάθυνση
Αυτό ήταν το θέμα της χθεσινής ανάρτησης στον «Τετραφάρμακο» αλλά από τα 60 Likes που πήρα σε δυο σελίδες του fb ούτε οι 20 δεν έριξαν μια ματιά στο κείμενο. Ούτε που κατάλαβαν ότι, η ανάρτησή μου, δεν αφορούσε την εικόνα που έκαναν like. Ούτε που κατάλαβαν ότι με το κείμενο, τους έδωσα πληροφορίες κερδίζοντας αρκετό χρόνο, από το να τις αναζητήσουν οι ίδιοι! Πάνω από το 60% αυτών που μου έκαναν «Like» νόμισαν ότι τους έδωσα απλά μια εικόνα, όπου ένας άγγελος υποδεικνύει στο θάνατο σε ποιο σπίτι να κτυπήσει! Αυτό έκαναν «Like»! Ούτε που κατάλαβαν ότι σε ένα κειμενάκι που διαβάζεται σε λιγότερο από 10 λεπτά μάθαιναν για τον λοιμό που κτύπησε τους Αθηναίους κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, για τα εκατομμύρια των θυμάτων πανδημιών όπως της πανώλης, της χολέρας και της φυματίωσης. Της Ισπανικής γρίπης που πριν εκατό χρόνια εξολόθρευσε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους!

Φυσικά ούτε είδαν το βίντεο όπου πέρσι σε συνέδριο ο Τσιόδρας, τρεις μήνες πριν εκδηλωθεί ο convid-19 στην Κίνα, εκτίμησε ότι είναι καιρός να δούμε μια επιδημία εποχιακής γρίπης να εξελίσσεται σε πανδημία που θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο νεκρούς! 



Μα το πιο σημαντικό ήταν ότι για πολλές από αυτές τις πανδημίες είχαμε και εμβόλιο και θεραπεία με αντιβιοτικά χωρίς η καταπολέμηση να είναι αποτελεσματική! Αν ρωτήσω 40 από τα 60 άτομα που έκαναν like εχθές, ούτε που κατάλαβαν ότι η χθεσινή ανάρτησή μου δεν αφορούσε εικόνα, αλλά κείμενο! Μακάρι να μην έκαναν ούτε like! Σαν να τους έδωσα βιβλίο να διαβάσουν και αυτοί περιορίστηκαν στην εικόνα του εξωφύλλου! Σαν τα μικρά παιδιά που πριν πάνε στο σχολείο μόνο τις εικόνες αντιλαμβάνονται! Αυτά σας έλεγα πριν, θέλοντας να σας επιστήσω ότι τα βιβλία δεν απαιτούν διακόπτη on off για να ανοίξουν  όπως τα κινητά, και τα βιβλία δεν είναι κάδρα να τα κρεμούμε στον τοίχο θαυμάζοντας την εικόνα του εξωφύλλου τους! Αν ούτε τώρα μπορείτε να αξιοποιήσετε τον άπλετο χρόνο στο σπίτι σας διαβάζοντας έστω γι αυτό το μεγάλο ζήτημα που μας έπληξε, νομίζω είστε άξιοι να αποδέχεστε ακόμα αποφάσεις σαν αυτή της χθεσινής συνόδου της Δ.Ι.Σ. να επιμένει ότι η "θεία κοινωνία" δεν μεταφέρει μικρόβια! 

2 σχόλια:

Αλκμήνη είπε...

Θλιβερή αλήθεια, δυστυχώς.

Άθεος είπε...

Και δεν διαβάζουν, Αλκμήνη μου, και έχουν άποψη, αλλά μόνο για να διαφωνήσουν!

Πίνακας Ανακοινώσεων

Για φιλοσοφικά θέματα που άπτονται των θρησκειών ή άλλων δεισιδαιμονιών αλλοτριώνοντας τον άνθρωπο διαβάστε
«Η Αθεΐα είναι Αρετή»


Οι Επικούρειοι φίλοι ας μην αμελούν μια επίσκεψη στο blog που έγινε προς τιμή του μεγάλου μας φιλόσοφου.

Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Επιστημονική Φαντασία

Ιστορία Φιλοσοφίας

Ιστορία Φιλοσοφίας
Οι Φιλοσοφικές Σχολές της Αρχα'ιας Ελλάδας σελ. 320 Εκδόσεις Ενάλιος

Θρησκειολογία

Θρησκειολογία
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ σελ. 608 Εκδόσεις Ενάλιος

Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (μυθιστόρημα 348 σελίδες)