Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Οι διαδικτυακές σελίδες αντικατοπτρίζουν την κοινωνία μας

Παλιός blogger, από το 2008, τότε που ο κόσμος διάβαζε και κανένα άρθρο, έγραφα μανιωδώς. Με την εμφάνιση του fb έγινα χρήστης με την ελπίδα να στέλνω αναγνώστες στα δυο blogs που διέθετα. Γρήγορα όμως κατάλαβα ότι οι χρήστες εδώ δεν διαβάζουν, παρά κοιτούν εικονίτσες και κάνουν like για να περνάει η ώρα τους. Τότε δημιούργησα άλλο ένα Blog «εικονογραφημένο» φτιάχνοντας εικόνες με νόημα, ώστε να περνώ μηνύματα στους… αδιάβαστους! Ενίοτε οι εικόνες ήταν σατιρικές ή αυτοσαρκαστικές. (στο τέλος της ανάρτησης παραθέτω και τα τρία blogs). Γρήγορα όμως με λύπη διαπίστωσα ότι, εκτός από την πλάκα τους εδώ στο fb και σε άλλες διαδικτυακές σελίδες, οι χρήστες δεν προσπαθούν μέσα από την επικοινωνία να κάνουν πραγματικούς φίλους και να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά να επιβάλλουν την δική τους, πουλώντας πολλές φορές εξυπνάδα που εκδηλώνεται με εριστικό και επιθετικό τρόπο. Άλλοι/ες, ακόμα πιο ρηχοί/ες αναζητούν ερωτικό σύντροφο. Σπάνια βρίσκεις γυναίκα καμάκι στο διαδίκτυο, όμως υπάρχουν και τέτοιες που μόνο σε σελίδες χαμηλής ποιότητας βρίσκεις, κυρίως ανδρών που μοναδικό στόχο έχουν ολημερίς και ολονυχτίς να αναζητούν καβάντζες για την αναβροχιά, σε ιδιωτικά Rooms. Κυρίως αγράμματοι και άξεστοι το κάνουν συστηματικά, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες, κυρίες, και με το δίκιο τους, να γίνονται ακόμα πιο καχύποπτες και επιθετικότερες σε κάθε επαφή με άντρα. Τότε την πληρώνουμε εμείς που δεν φταίμε! Οι διαγραφές δίνουν και παίρνουν με το παραμικρό. Ακόμα χειρότερα, το μπλοκάρισμα έγινε το δημοφιλέστερο σπορ, που με το παραμικρό το τρως σαν να τρως στη ζωή σου «πόρτα». Στο σημείο αυτό το fb άρχισε να κλείνει σπίτια.


Ένας άλλος λόγος που κάνει κάποιον να διαγράφει άλλους «φίλους» είναι η παρεξήγηση. Το πόσο εύκολα παρεξηγούνται οι διαδικτυακοί «φίλοι» μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Κυρίως αυτοί/ες που σου πετάνε το μπλοκ κατάμουτρα είναι εκείνοι που παρεξηγούνται εύκολα και καμιά φορά και χωρίς λόγο. Δεν φτάνει που δεν διαβάζουν καλά αυτό που λέει ο «φίλος» τους, αντί να χρησιμοποιήσουν το messenger για να λύσουν τέτοιες προσωπικές διενέξεις, αρχίζουν να βρίζουν, να προσβάλουν και να μειώνουν τον συνομιλητή τους δημόσια, για να τον εκθέσουν και στους άλλους και μέσα από την διένεξη, πριν προλάβει ο άλλος να αντιδράσει τρώει και το μπλοκ, σαν εκείνους/εκείνες που λέγαμε στην προηγούμενη ανάρτηση που στο χωρισμό τους, όταν θέλουν να την σκαπουλάρουν επειδή ξαφνικά γνώρισαν το κελεπούρι τους, τον άντρα/ την γυναίκα τους ντε… και για να μην δώσουν εξηγήσεις, προτιμούν να του ρίξουν μια φραγή στα μούτρα, ώστε να μην μπορείς ούτε ένα «γιατί» να εκφράσεις μένοντας σύξυλος για την αχαριστία που είχε ο/η πρώην σύντροφός σου. Τέτοιους φίλους και ειδικότερα φίλες με ιδιαίτερη σχέση, που εκτιμούσα αφάνταστα, έχασα τον περασμένο χρόνο αρκετές, κυρίως επειδή… μπολιάστηκα (!) και οι θέσεις μου κρίθηκαν αντιδραστικές θεωρώντας την συνωμοσιολογία τους ανοησία που αντιτίθενται στην επιστημονική κοινότητα.

Άλλα θέματα που ενοχλούν και ερίζουν ανάμεσα στους «φίλους» είναι οι φιλοσοφικές θέσεις, κυρίως όσες βρίσκονται σε αντιδιαστολή ανάμεσα στον Υλισμό και τον Ιδεαλισμό, ανάμεσα στις θρησκείες, στην πολιτική, στη μουσική και τη διασκέδαση, την διατροφή, κυρίως ανάμεσα σε εκείνους που δεν τρώνε κρέας, ακόμα και σε εκείνους που τρώνε… μπάμιες! Ω θεοί και θεές… πόσα κόμπλεξ έχει αυτός ο χρήστης του διαδικτύου! Κάνουμε αμάν να βρούμε έναν άνθρωπο να επικοινωνήσουμε και τον διώχνουμε για τόσο ηλίθια θέματα, λες και αν έχουμε έναν φίλο που δεν πιστεύει στο θεό ή εμβολιάστηκε ή τρώει μπάμιες με κοτόπουλο, θα μας πέσει η υπόληψη! Μα πιο πολύ απ’ όλους μου την δίνουν εκείνοι που δεν διαβάζουν ή διαβάζουν βιαστικά και χωρίς να κατανοήσουν τον συντάκτη τον παρεξηγούν, χωρίς να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του. Κάποιοι άλλοι, δεν αντιλαμβάνονται το χιούμορ, και πριν προλάβεις να τους πεις τι εννοούσες σου τραβάνε ένα μπλοκάρισμα, ώστε να μην μπορείς ούτε τη θέση σου να πεις, έστω και διαγραμμένος! Ένα τέτοιο μπλοκάρισμα έφαγα μόλις πριν από τρεις μέρες, από μια «φίλη» που την θεωρούσα από τις πιο καλές στη σελίδα μου. Εδώ κάποιοι/ες σε εκθέτουν για να δείξουν ότι είναι ανώτεροι από σένα στις όμορφες ιδέες που κομίζουν, παρεξηγώντας μια άποψη, το χιούμορ που έκανες ή ακόμα και ένα κομπλιμέντο που αντιμετώπισαν με καχυποψία, για να φανεί η προσιδιάζουσα προσωπικότητά τους! Γιατί, όσο περισσότερο μίσος βγάλουν σε σένα, τόσο ανώτεροι φαίνονται οι ίδιοι στους υπόλοιπους!


Άλλες φορές παρεξηγούν κείμενα επειδή δίνουν έμφαση σε ένα υποκείμενο της πρότασης που ο συντάκτης δίνει σε ένα άλλο, οπότε παρεξηγείται ολόκληρο το νόημα της ανάρτησης. Όταν οι παρεξηγήσεις αυτές γίνονται ανάμεσα σε παραπλήσιους ομοϊδεάτες, η εικόνα που βγαίνει είναι ακόμα χειρότερη στους υπόλοιπους που σε πολεμάνε ανοιχτά. Ένα διάστημα έβρισκα συνεχόμενα πυρά από «Αγνωστικιστές» επειδή εγώ διάλεγα τον όρο «Άθεος». Όμως και εγώ αντιδρώ σε κάποιους: Όσο και να εκθειάζω τον Αρχαίο Πολιτισμό τόσο θα αντιτίθεμαι στους αγράμματους «Ελληνολάτρες της πλάκας» που όλοι τους είναι ακροδεξιοί και γράφουν με κεφαλαία και μπόλικα ορθογραφικά λάθη. Όμως κανέναν δεν διαγράφω αν δεν με ενοχλήσει με εμμονή και για καιρό, πουλώντας κι αυτός εξυπνάδα που δεν έχει. Σε κάποιους πιστούς φαίνομαι αμαρτωλός και σε κάποιους άλλους πολέμιος της πίστης τους. Όμως άλλο πίστη, άλλο πεποίθηση και άλλο γνώμη. Ο καθένας έχει τις απόψεις του και αν δεν είναι εριστικός, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι φίλος σου. Μόνο για κάτι νεοναζί, χρυσαυγίτες, και μαχητικούς ρατσιστές θα προέβαλα διαγραφή, γιατί λερώνουν την σελίδα μου. Τους θεωρώ προδότες της πατρίδας και της ανθρωπιάς που έχω μέσα μου, που κοπίασα και αγωνίστηκα να αποκτήσω την παιδεία που θα με τιμά σε ολόκληρη τη ζωή μου.

 

Όλοι οι υπόλοιποι καλοδεχούμενοι στα blogs και στις σελίδες μου, μαζί με τις διαφορετικές τους απόψεις. Από λογής λογής πολυχρωμία αποτελούνται τα μυαλά των ανθρώπων που συνθέτουν την πολυφυλετική κοινωνία μας, που μέσα από διαδικασίες φυλογένησης και ανθρωπογένησης φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Τώρα, καταλάβατε γιατί οι διαδικτυακές σελίδες αντικατοπτρίζουν την κοινωνία μας; Τα ίδια σκατά βρίσκονται και εκεί έξω, ανάμεσα σε οδηγούς, περαστικούς και συνεπιβάτες που συναντάς καθημερινά στη ζωή σου. Τελευταία, λες και έχουν πέσει όλοι στην μανιακή κατάθλιψη, δεν βλέπεις ανθρώπους να χαμογελούν, ανθρώπους που να νοιάζονται να σε βοηθήσουν ή ίδιοι να βρουν άλλους αν χρειαστούν την ανάγκη σου. Όχι μόνο κανένας δεν είναι πρόθυμος να σου δώσει το χέρι του, μα όλοι είναι έτοιμοι να σου κάνουν κακό, ακόμα και αν αυτό δεν τους συμφέρει. Με το παραμικρό είναι έτοιμοι να σε φάνε. Άλλοι, βρίζουν, άλλοι τσακώνονται και χειροδικούν και άλλοι σε πλησιάζουν για να σε κλέψουν, να σε βλάψουν, να σε μειώσουν παρόλο που δεν σε ξέρουν. Δεν χρειάζεται να σε συκοφαντούν στους άλλους. Τους αρκεί που σου βγάζουν γλώσσα και εκτονώνονται. Σαν νάρκισσοι νοιώθουν καλά που σε μείωσαν και οι ίδιοι αναδεικνύονται απέναντι στον εαυτό τους. Αυτό-ηρωποιούνται και αυτό-ικανοποιούνται! Τώρα νοιώθουν να βρίσκονται ψηλότερα από σένα που σου έδωσαν ένα μάθημα να καταλάβεις. Τοξικοί, άρρωστοι και καταθλιπτικοί που ξεδίνουν επάνω σου, είτε ξένοι είναι, είτε πρώην σύντροφοι, που για άλλη μια φορά, βγάζουν τα απωθημένα πάνω σου!

Blogs: Η ΑΘΕΪΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ

http://epic-atheist.blogspot.com/

 

Τετραφάρμακος

http://tetrafarmakos.blogspot.com/

 

Η ΑΘΕΪΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ

Εικονογραφημένο

https://epic2-atheist.blogspot.com/

 

Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία (ανενεργό)

http://epic-filia.blogspot.com/

2 σχόλια:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Αποστόλη μου, σε έναν κόσμο που έχει απομακρυνθεί από τη φύση και αγνοεί τις βασικές συνθήκες λειτουργίας της, μην περιμένεις και πολλά.
Παραμένω στο μέσο για χάρη λίγων και αγαπημένων που μου προσφέρουν τη χαρά της επικοινωνίας και της ανταλλαγής θέσεων και απόψεων, να μπολιάσω τις δικές μου και ίσως βελτιώσω κατά τι την υπόστασή μου.
Φοβάμαι πως όσο προχωρούμε στο χρόνο, θα επιδεινώνεται η κατάσταση και δεν θα υπάρξει κάποια θετική αλλαγή. Ο κόσμος μας κατέληξε του φαίνεσθαι και αδιαφορεί για το είναι.
Συμμερίζομαι λοιπόν την αγωνία σου αλλά φοβάμαι πως θα πρέπει να αποδεχθούμε την πραγματικότητα και να προστατέψουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, κρατώντας σε απόσταση οτιδήποτε τοξικό θα προσπαθήσει να μας βγάλει από τη νηφάλια προσέγγιση των πραγμάτων.

Υ.Σ. Πάνε χρόνια πολλά από την πρώτη μας επικοινωνία σε αυτό το μέσο. Χαίρομαι που έχουμε ακόμη τη δυνατότητα.
Την καλημέρα μου!

Άθεος είπε...

Χαίρομαι Βαγγέλη που βρισκόμαστε ακόμα εδώ και τα λέμε. Πολύ σωστά τα λες, έτσι είναι και θα δούμε που θα βγει όλη αυτή η "ελευθερία" που νομίζουμε ότι έχουμε!

Πίνακας Ανακοινώσεων

Για φιλοσοφικά θέματα που άπτονται των θρησκειών ή άλλων δεισιδαιμονιών αλλοτριώνοντας τον άνθρωπο διαβάστε
«Η Αθεΐα είναι Αρετή»


Οι Επικούρειοι φίλοι ας μην αμελούν μια επίσκεψη στο blog που έγινε προς τιμή του μεγάλου μας φιλόσοφου.

Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Επιστημονική Φαντασία

Ιστορία Φιλοσοφίας

Ιστορία Φιλοσοφίας
Οι Φιλοσοφικές Σχολές της Αρχα'ιας Ελλάδας σελ. 320 Εκδόσεις Ενάλιος

Θρησκειολογία

Θρησκειολογία
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ σελ. 608 Εκδόσεις Ενάλιος

Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (μυθιστόρημα 348 σελίδες)