Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Φθηναίνει επικίνδυνα η ανθρώπινη ζωή (Β΄ Μέρος)


Η προηγούμενη ανάρτηση πριν λίγες μέρες από μερικούς αντιμετωπίστηκε με καχυποψία που αντέδρασαν έτσι σαν όλοι εμείς, κλεισμένοι στα σπίτια μας, πάσχουμε από φοβικά σύνδρομα πανικού και όχι επειδή κατανοήσαμε ότι η απομόνωση εμποδίζει την γρήγορη εξάπλωση του ιού. Ίσως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει πανδημία και συγκρίνοντάς την με το AIDS και τον EMBOLA επικεντρώνονται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια εποχιακή γρίπη συγκρίνοντάς την πάλι με την γρίπη των πουλιών και την H1N1 που τελευταία μας έπληξε. Ο επιθετικός χαρακτήρας όμως του κορωνοϊού CoViD-19 κάνει την απλή ιωσούλα για πολλούς μια θανάσιμη πνευμονία για τους λίγους εκείνους που η ανάγκη για φροντίδα και εντατική περίθαλψη θα μπορούσαν να γονατίσουν και τα καλύτερα εθνικά συστήματα υγείας του κόσμου, όπως αυτό της Γερμανίας. Αρχικά αντάρτες της απομόνωσης, σαν τον Johnson της Αγγλίας, τον Tramp της Αμερικής και τον Erdogan της Τουρκίας, μαζεύτηκαν σαν φοβισμένες μαθητριούλες μπροστά στο βιαστή τους, αφού πρώτα γελοιοποιήθηκαν για την ανόητη «ανοσία της αγέλης» ο πρώτος, τον πολιτικό του κομπασμό ότι δεν θα επιτρέψει να καταποντιστεί ο δεύτερος, και την βλακώδη έπαρση του τρίτου ότι τα γονίδια των Τούρκων δεν κολλάνε κορωνοϊό! Και οι τρεις αν και με καθυστέρηση, φαίνεται να ξύπνησαν. Οι Σουηδοί συνεχίζουν, σαν να μην κατάλαβαν τι συμβαίνει στον κόσμο τους! Σε λίγο θα τους δείτε να τρέχουν και να μην φτάνουν.

Το ότι δεν είδαμε άλλη φορά εθνικά συστήματα παγκοσμίως να γονατίζουν πιστεύοντας ότι επιστημονικά φτάσαμε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να καταπολεμήσουμε ιούς και βακτήρια μας κάνει να υπολογίζουμε χωρίς τον νοικοκύρη, αφού ακόμα δεν είδαμε τίποτα! Αν όμως πολλοί ηγέτες κατάλαβαν πόσο διάτρητο είναι το σύστημα υγείας που τόσο καιρό παρείχαν στο λαό, θα αντιληφθούμε τον πανικό που τους κατέκτησε μπροστά στην απειλή της πανδημίας. Αν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον λοιμοξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, είναι “φυσιολογικό” να πεθαίνουν από 290.000 – 650.000 άνθρωποι, που μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Σεπτέμβρη σε συνέδριο δήλωσε μπροστά στις κάμερες του CNN Greece είναι απολύτως βέβαιο ότι οι νεκροί φέτος ίσως φτάσουν και το εκατομμύριο! Άρα αυτό που φοβάμαι μετά το Πάσχα (1ο κύμα) και πριν τα Χριστούγεννα (2ο κύμα), το φαινόμενο θα αποκορυφωθεί, αν βέβαια μέχρι τότε δεν βρεθεί ούτε εμβόλιο, ούτε αντιβιοτικό για την καταπολέμηση του κορωνοϊού CoViD-19!
Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι ένα εμβόλιο ή ένα αντιβιοτικό θα μας απαλλάξει από τον COVID-19.

Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε την φυματίωση: Η φυματίωση προκαλείται από συγγενικά με της λέπρας μυκοβακτήρια που προσβάλουν τους πνεύμονες όπως και ο γνωστός σε μας κορωναϊός. Και αυτή η ασθένεια είναι ασυμπτωματική για τους μισούς ασθενείς, όμως σχεδόν στους άλλους μισούς που μολύνθηκαν καταλήγει στον θάνατο, που τον 17ο κα 18ο αιώνα μόνο στην Ευρώπη εξολόθρευσε το ένα τέταρτο του πληθυσμού της! Το εμβόλιο που παρασκευάσθηκε το 1918 όμως δεν φαίνεται να παρέχει απόλυτη προστασία. Μόνο μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο καταφέραμε να θωρακιστούμε κάπως από τη μολυσματική αυτή ασθένεια, όχι με εμβόλιο, αλλά με την παρασκευή του πρώτου αντιβιοτικού, χάρις στον Αλεξάντερ Φλέμινγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Έχουμε λοιπόν και εμβόλιο και αντιβιοτικό! Θαυμάσια! Γνωρίζουμε όμως ότι το 2007 παρουσιάστηκαν πάνω από δεκατρία εκατομμύρια περιστατικά φυματίωσης παγκοσμίως που από τα ενάμιση εκατομμύρια των ασθενών που πέθαναν μόνο οι τριακόσιες πενήντα χιλιάδες οφειλόταν στον ιό του AIDS που εξασθενούσε το ανοσοποιητικό τους σύστημα…

Πάμε τώρα να κλείσουμε το θέμα με μια σύντομη ιστορική επισκόπηση μιας άλλης πανδημίας, της πανώλης, που σαν τον γνωστό μας κορωνοϊό, έπληττε το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, για να δούμε πώς εξαπλώθηκε με μακριά χρονικά κύματα σε ολόκληρο το γνωστό τότε κόσμο και πότε απαλλαχτήκαμε από αυτόν… αν τελικά απαλλαχτήκαμε ποτέ.

Η πανώλη είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ίσως ο λοιμός των Αθηνών που εκδηλώθηκε κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου να ήταν και η πανώλη. Από τον λοιμό αυτόν πέθανε και ο Περικλής, όπως και πολλά μέλη της οικογένειάς του, αλλά ο Θουκιδίδης που μας τα λέει αυτά ευτυχώς επέζησε. Η πανώλη λοιπόν εμφανίστηκε το 430, το 429 και 427 μαζί με δυο ακόμα μαζικά κύματα,. Ο ιός εκείνος σκότωσε 16 μέχρι 33 τοις εκατό του πληθυσμού τότε, που αν η Αθήνα τότε είχε 300.000 πρέπει να χάθηκαν 48 με 96 χιλιάδες Αθηναίοι!
Η πανώλη είναι μια ασθένεια σηψαιμικής ή πνευμονικής μορφής που οδηγεί στο θάνατο τα 40 με 60 τοις εκατό χωρίς θεραπεία. Η πανώλη του Ιουστινιανού εμφανίστηκε στην Αίγυπτο το 542 και το 610 έφτασε στη Κίνα. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας γνωστός σαν Μαύρος Θάνατος σάρωσε τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη το 1347 όταν λίγα χρόνια πριν μετανάστευσαν δυτικά Μογγόλοι επιδρομείς. Από την πανδημία εκείνη έχασαν τη ζωή τους ένας στους τρεις κατοίκους της Ευρώπης που από τα 85 εκατομμύρια πέθαναν περίπου 30 εκατομμύρια.

Η θνητότητα ήταν τόσο μεγάλη που στην λαογραφία της Δύσης η πανούκλα αποδόθηκε παριστάνοντας το χάρο με ζωντανό σκελετό να κρατά δρεπάνι. Το 1665 έπληξε το Λονδίνο και σταμάτησε όταν από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 1666 έκαψε σχεδόν όλη τη πόλη! Το 1721 έφτασε στη Γαλλία με άλλα 100 χιλιάδες θύματα και στην Κίνα, σαν τρίτο κύμα πια, που την έπληξε το 1855. Το 1890 ευτυχώς αναπτύχθηκε το πρώτο εμβόλιο απομονώνοντας το βακτήριο της πανώλης. Η θεραπεία με στρεπτομυκίνη περιόρισε την θνητότητα στο ένα με ενάμιση τα εκατό. Τώρα τι λέτε… απαλλαχθήκαμε από την πανώλη; Παρόλο αυτά όμως το 1900 για εννέα χρόνια ταλαιπώρησε το Σίδνεϊ και το Σαν Φραντσίσκο και το 1960 το Βιετνάμ εν μέσω πολέμου!

Εν συντομία θα αναφέρω δυο επιδημίες ακόμα, επειδή εμφανίζονται κάθε 100 χρόνια! την επιδημία της χολέρας το 1820 (συγκεκριμένα από το 1817 μέχρι το 1824) που έπληξε κυρίως ασιατικές χώρες: Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ταϊλάνδη. Το 1920 εμφανίστηκε η Ισπανική γρίπη (βλέπε φωτογραφία δίπλα) με ένα δισεκατομμύριο κρούσματα από τα οποία πέθαναν 100 εκατομμύρια άνθρωποι!
Συνοπτικά λοιπόν: 1720 τελευταίο κύμα πανώλης, 1820 χολέρα, 1920 ισπανική γρίπη, 2020 convid-19!
Εσείς τι λέτε… θα νικήσουμε ποτέ καμιά πανδημία…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πίνακας Ανακοινώσεων

Για φιλοσοφικά θέματα που άπτονται των θρησκειών ή άλλων δεισιδαιμονιών αλλοτριώνοντας τον άνθρωπο διαβάστε
«Η Αθεΐα είναι Αρετή»


Οι Επικούρειοι φίλοι ας μην αμελούν μια επίσκεψη στο blog που έγινε προς τιμή του μεγάλου μας φιλόσοφου.

Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Επιστημονική Φαντασία

Ιστορία Φιλοσοφίας

Ιστορία Φιλοσοφίας
Οι Φιλοσοφικές Σχολές της Αρχα'ιας Ελλάδας σελ. 320 Εκδόσεις Ενάλιος

Θρησκειολογία

Θρησκειολογία
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ σελ. 608 Εκδόσεις Ενάλιος

Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (μυθιστόρημα 348 σελίδες)