Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Μα πόσο Ρωμιοί είμαστε...

Παραβλέψτε ότι κάνω ανάρτηση. Περισσότερο σχολιάζω την επικαιρότητα με την ευκαιρία της μεγαλεπήβολης και φιλόδοξης εκπομπής του ΣΚΑΪ «ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» για την οποία θέλω απλά να κάνω ένα σχόλιο.
Πόσο Ρωμιός πρέπει να είναι κανείς, ώστε μέσα από την μικρότητά του να αναμοχλεύει την ιστορία του και να εξισώνει έπη, όπως την απόκρουση των Περσών ή την επέλαση του Μέγα Αλέξανδρου στην Ασία, με την απόκρουση των κομμουνιστών από τους δικτάτορες του 67 και την κατάλυση της δημοκρατίας από τους επαίσχυντους συνταγματάρχες!

Πώς να δικαιολογήσω την 63η θέση του μεγάλου έλληνα φιλόσοφου Επίκουρου, με την 62η θέση του αρχιδικτάτορα που φίμωσε την ελεύθερη έκφραση των ελλήνων για 7 ολόκληρα χρόνια…
Τι περισσότερο πρόσφερε στην Ελλάδα ο πιο πάνω ακατονόμαστος δικτάτωρ για να συμπεριληφθεί στη λίστα με το γράμμα «Π» και όχι ο ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ, ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ή ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ…
(δείτε εδώ τη λίστα με τα εκατό ονόματα)

Όταν οι 10 πρώτοι αναφερθούν με αλφαβητική σειρά στο τέλος του δεύτερου δίωρου ντοκιμαντέρ, στις 23 Φεβρουαρίου, ο σταθμός θα ετοιμάσει τις δέκα πρώτες σε ψήφους προσωπικότητες και θα τις παρουσιάσει αναλυτικά, με ισάριθμα ωριαία ντοκιμαντέρ!
Φαντάζεστε ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για τον πιο πάνω επαίσχυντο δικτάτορα;
Γιατί επιτρέψαμε αυτήν την χαμέρπεια καυχούμενοι πως οδηγηθήκαμε στο αποτέλεσμα αυτό μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, αναδεικνύοντας ακριβώς αυτούς που τις κατέλυσαν;
Δεν ξέραμε ότι υπάρχουν περισσότεροι νοσταλγοί της χούντας, απ’ όσους γνωρίζουν τον Παρμενίδη;
Ή μήπως αν οι τηλεθεατές έβγαζαν τον Παπαχρόνη, θα ήμασταν αναγκασμένοι να παρακολουθήσουμε ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για τον δολοφόνο των γυναικών!
Όμως πρέπει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα!

Πόσοι ακούγοντας το όνομα του Πλούταρχου, θα ήξεραν ότι ο φιλόσοφος αυτός δεν είναι τραγουδιστής;
Είναι εύκολο να ανακατεύουμε χυμούς, όπως διάβασα σε ένα φιλικό blog με το ίδιο θέμα θίγοντας τη μίξη ανόμοιων πραγμάτων, πορτοκάλι με μήλο για παράδειγμα κάνουμε χυμό motion. Αν βάλουμε δυο μουσικούς μπορεί να κάνουμε… ορχήστρα, έλεγε η φίλη μου η Σοφία.
Όμως, σύμφωνα με όσα έθιξα πιο πάνω, τι θα βγάλουμε αν συγκρίνουμε τους δυο Πλούταρχους, δεδομένου ότι ο ένας ήταν φιλόσοφος και ο άλλος είναι ρωμιός σκυλο-τραγουδιστής;
Πώς να συγκρίνω, τον Περικλή και τον δικτάτορα… Το χυμό και το βρωμόζουμο για να μη βάλω κάτι πιο ευκοίλιο και μας πάρει νοητά η μπόχα…

Είχε δίκιο ο Κωστής Παλαμάς, όταν έγραφε
Δεν έχεις Όλυμπε θεούς,
μήτε λεβέντες η Όσα,
ραγιάδες έχεις, μάνα Γη,
σκυφτούς για το χαράτσι,
κούφιοι κι οκνοί καταφρονούν
την θεία τραχιά σου γλώσσα,
των Ευρωπαίων περίγελα
και των αρχαίων παλιάτσοι!



ΕΠΙΛΟΓΟΣ της 19ης Μάη

Ολοκληρώθηκε χθες ο διαγωνισμός του ΣΚΑΪ για την ανάδειξη του Μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών!


Η σειρά κατάταξης είναι:

1. Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
2. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
4. Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
5. ΣΩΚΡΑΤΗΣ
6. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
7. Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
8. Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
9. ΠΛΑΤΩΝ
10. ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Ο Μέγας Αλέξανδρος έλαβε 127.011 ψήφους, ο Γεώργιος Παπανικολάου 103.661 ψήφους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης 84.007 ψήφους.Τέταρτος με 63.934 ψήφους ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πέμπτος ο Σωκράτης με 63.423, έκτος ο Αριστοτέλης με 59.500, έβδομος ο Ελευθέριος Βενιζέλος με 55.730, όγδοος ο Ιωάννης Καποδίστριας με 51.493, ένατος ο Πλάτωνας με 45.569 και δέκατος ο Περικλής με 36.030.


Αν και ψήφισα Περικλή, με ικανοποίησε η ανάδειξη του Μέγα Αλέξανδρου σαν απάντηση σε κάποιους ανιστόρητους και σαν μια ελληνική κατακραυγή που θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον πλανήτη!
Εδώ που τα λέμε, όσο και να μη μας άρεσε η συμπεριφορά του Βασιλιά αυτού που πίστευε πως είναι ο γιος του Δία, πρέπει να του αναγνωρίσουμε το δικαίωμα να είναι ο πρώτος όλων. Αυτός δημιούργησε την ελληνιστική εποχή κάνοντας την ελληνική παγκόσμια γλώσσα και τους Έλληνες πρώτους ανάμεσα σε όλους τους λαούς της γης!



Θα επιθυμούσα όμως ένας φιλόσοφος σαν τον Αριστοτέλη ή ένας πολιτικός σαν τον Περικλή να είχε καλύτερη θέση.



Υπερβολικό μου φάνηκε, η ανάδειξη του Καραμανλή στην 4η θέση! Η ανάδειξή του στη θέση αυτή, εν μέσω προεκλογικού κλίματος, σίγουρα είχε πολιτικά και κομματικά κριτήρια!


Τέλος, η συζήτηση της τελευταίας ημέρας, ήταν σαφώς η ποιοτικότερη εκπομπή που είδα στην τηλεόραση. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που σκέφτονται με το μυαλό και τη λογική!




45 σχόλια:

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλά τα λες εσύ αλλά ποιος τα ακούει; Καλησπέρα...

Sophia Kollia είπε...

Τι περίργο όνομα!
Εμείς τα λέμε, αλλά ποιός μας ακούει? Αυτοί που πιστεύουν το ίδιο, επομένως άδικα πάνε τα λόγια μας. Τουλάχιστον βγάζουμε το άχτι μας.
Τέλειος ο Παλαμάς!
καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

Άθεε,

ήσουν συγκρατημένος μπορώ να πω...
Έκατσα και την είδα σήμερα μαγνητοσκοπημένη (από το site), και προτιμώ να μη σχολιάσω. Αν ανοίξω το στόμα μου θα πω πιο πολλά από αυτά που είπα χθες.

Ο Παλαμάς μάλλον τα είπε όλα όμως.

Άθεος είπε...

Κάποτε η Ιερή Εξέταση έλεγε: καμιά γνώμη που έχει ανακηρυχθεί και καθοριστεί σαν αντίθετη προς τη Θεία Γραφή δεν δύναται να θεωρηθεί σαν πιθανή!
Από τότε, αγαπητοί μου φίλοι ξέρετε πόσα κάστρα της Απολυτότητας έπεσαν;
Λίπασμα νοερό οι στάχτες των θυμάτων τους για τις μελλούμενες γενιές σαν κι εσένα Μιχάλη Τσαντίλα, sofia και atumrakis που τώρα αρθρώνουμε ένα λόγο. Αύριο, να είστε σίγουροι, θα είναι καλύτερα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πόσο συμφωνούμε, να ήξερες. Προτέινω στους αναγνώστες σου και τούτο εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ περαστικός είμαι. Κι εγώ συμφωνώ.
Μα υπάρχει κανείς που να μην συμφωνεί;
Πρέπει να είναι χουντικός κανείς για να διαφωνεί και να συμφωνεί με το πνεύμα του Παπαχελά!

Αντιπαπαχελάς

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ το δείμο του πολίτη και τον Αντιπαπαχελά για την ανταπόκριση και το κοινό αίσθημα συμπόρευσης.
Ευτυχώς, στο πεδίο αυτό, δεν είμαστε οι μόνοι.
Το διαδίκτυο βοά «Παπαχελά-παπαχελά είναι αλήθεια όλα αυτά;», «Εδώ παπάς εκεί παπάς, μάς την έφερε ο Παπαχελάς!»

Ανώνυμος είπε...

Αχ βρε Άθεε, μου έχουν βγει τα μάτια αυτές τις μέρες που διαβάζω για αυτό το θέμα... Τα έχουν κάνει σαλάτα (το λιγότερο). Εντάξει δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο νομίζω όμως ε;

Άθεος είπε...

Όχι Ιοκάστη, δεν περιμέναμε κι’ απ’ τον Παπαχελά, να μας βάλει και γυαλιά!

Λινα είπε...

Είμαστε, πλέον, τόσο Ρωμιοί όσο μας επιτρέπουν..
Kαι όσο τα γεγονότα μας επηρεάζουν..

*Την καλημέρα μου:-)

Αόρατη Μελάνη είπε...

Εγώ, ψηφίζω Χριστόδουλο!

Το γούστο της λίστας πάντως είναι πώς με την αλφαβητική κατάταξη βρίσκονται πλάι πλάι, λόγου χάρη, ο Τσιτσάνης με τον Τρικούπη.

Και μια απορία: ποια είναι η Έλενα Μπουζάλα?

Άθεος είπε...

Λίνα μου, νομίζω πως είμαστε περισσότερο Ρωμιοί απ’ ότι μας επιτρέπουν και κυρίως απ’ ότι θα έπρεπε να είμαστε σαν Έλληνες, εννοώ, σαν απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων.
Μήπως είμαστε λοιπόν απόγονοι Ρωμαίων κατακτητών ή Ρωμ, όπως οι περιφερόμενοι ανά τον κόσμο τσιγγάνοι…
Αρχίζω να πιστεύω τον Φαλμεράγιερ!

Αόρατη Μελάνη, ούτε κι εγώ την ήξερα. Ψάχνοντας να μάθω, έμαθα ποια είναι η Μπουζάλα. Η Έλενα Μπουζάλα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες γυναίκες της Ευρώπης. Είναι ελληνοκύπρια πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγός που απέσπασε το Βραβείο Επιτυχημένης Γυναίκας στο πλαίσιο της καθιερωμένης βράβευσης από την οργάνωση « Γαλλία - Ευρώπη - Μεσόγειος».
Αν ψάξει να βρει κανείς τη σειρά κατάταξης, θα βγάλει χρήσιμα πράγματα και ποικίλα συμπεράσματα για τον τρόπο που πρέπει να ανακατεύουμε στοιχεία της ιστορίας! Δεν είναι όμως η ιστορία αχταρμάς!

Λινα είπε...

Μακάρι να μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σου καλέ μου Άθεε,
Μα αν κρίνω από την γενική μας συμπεριφορά σε διάφορα γεγονότα, στον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε, "υπηρετούμε", διεκδικούμε, αξιώνουμε τα "πιστεύω", τα "ιδανικά" μας, τότε δυστυχώς δεν μπορώ παρά να πιστέψω ότι το μόνο που αναγνωρίζουμε είναι ο εαυτός μας..και αν..

*Καλημέρα:-)

Άθεος είπε...

Ελπίζω Λίνα να μη θέλεις να συμφωνήσεις με τον Φαλμεράγιερ, που είπε ότι οι σημερινοί «Έλληνες», μόνο Έλληνες δεν είναι, αλλά ένας ανακατεμένος λαός από πολλές εθνικότητες που συνθέτουν τον σημερινό Ρωμιό. Ως ένα βαθμό είχε δίκιο, όσο και να μη μου αρέσει, όμως δεν πρέπει να το γενικεύουμε αυτό. Πολλοί Έλληνες, πραγματικά κατάγονται από τους Αρχαίους Έλληνες και πραγματικά αντιστάθηκαν στα ξένα στοιχεία που προσπάθησαν πολλοί να τα περάσουν, σαν δήθεν παράδοση, όπως τη νόθευση της γλώσσας και κυρίως της ξενόφερτης θρησκείας που μας προέκυψε από το διασπαρμένο Ισραήλ. Υπάρχουν και ελάχιστες μειονότητες, ανάξιες λόγου, όπως και σε κάθε πατρίδα άλλωστε, που λίγο-λίγο θα ερίζουν κι αυτοί για δικαιώματα που δήθεν παραβιάζονται! Όταν χάνονται οι συνεκτικοί δεσμοί, που μας δένουν σαν έθνος, αυτά είναι τα αποτελέσματα! Όταν τον Ιουλιανό τον βαφτίζουν… Αποστάτη… ποίοι μας φταιν;
Ποιος είπε τον πετεινό κεφάλα;

Γιάννης Πετρόπουλος είπε...

Καλημέρα σας.

Είδα κατά διαστήματα το πρώτο μέρος στον ΣΚΑΪ.

Θα μπορούσε τουλάχιστον, να είναι ΟΛΟΙ Έλληνες και να μην υπάρχουν μέσα φρούτα όπως ο Γιουπράδα (Ιουστινιανός), ο μέγας Ρωμαίος παιδοκτόνος Κωνσταντίνος ή ο Όθων...

Άθεος είπε...

Φίλε μου Πετρόπουλε, αυτή είναι μια άλλη οπτική του ανακατέματος, μέσα από την οποία θα βαφτίσουμε Έλληνες, ακόμα και τους εχθρούς τους!
Ο Γιουπράδα για παράδειγμα ήταν Ιλλυριός με μητρική γλώσσα την λατινική!
…για να μην αναφερθούμε καθόλου πόσο μετείχε της Ελληνικής παιδείας!
Μα ένας και μοναδικός που μετείχε της ελληνικής παιδείας και με Ελληνική καταγωγή, από τη μάνα του, οι αχρείοι τον έβγαλαν… Αποστάτη!
Ποίοι….
…οι εχθροί της Ελλάδας!
Και σήμερα οι ρωμιοί τους βαφτίζουν Έλληνες!
Να γιατί είμαστε ρωμιοί, γιατί είμαστε ανιστόρητοι!

Γιάννης Πετρόπουλος είπε...

Φίλε άθεε, πριν τον βγάλουν αποστάτη, φρόντισαν να τον σκοτώσουν, χτυπώντας τον πισώπλατα.
Πάγια τακτική των "αγαθών" χριστιανών της εποχής και όχι μόνο...

Άθεος είπε...

«Καθώς τα χρόνια περνούν, η ανάμνηση της μαγευτικής βασιλείας του πλατωνικού αυτοκράτορα παίρνει τις απόμακρες αποχρώσεις του θρύλου και σιγά-σιγά η πραγματικότητα ξεθωριάζει για χάρη ενός παμπάλαιου ονείρου, όπου ο Ήλιος δεν είναι πια παρά ο σκοτεινός ήλιος της μελαγχολίας».
Claude Fouquet «Ιουλιανός»

Κι όμως, ο μεγάλος αυτός Αυτοκράτορας, δεν επιλέχτηκε ούτε καν ανάμεσα στους 100!!! Προτίμησαν τον Ιουστινιανό και τον… Παπαδόπουλο!

Τηλέμαχος είπε...

Οι διευθαρμένοι είναι χειρότεροι από τους σκλάβους.
ΓΚΑΡΙΓΚ

Άυτό φτάνει για να καταλάβουμε ότι έχουμε πιάσει πάτο.

Για ένα κομμάτι ψωμί μας βαράνε το ντέφι και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους.

Όταν στα 100 ονόματα είναι ο Χριστόδουλος, τότε πραγματικά
μια είναι η λέξη που θα μπορούσα να ψελίσω...
Γραικύλοι, Η Ελλάς πάσχει από το σύνδρομο των Γραικύλων.

Και σε αυτό το σύνδρομο μόνο ένας ειναι ο υπεύθυνος εκτός του εαυτού μας, για το κατάντημά μας.

Εκκλησία της Ελλάδος.
ο σκοταδισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Και κλείνω φίλε Άθεος, λέγοντας ότι το σύστημα είναι μια χαρά,
μην το κατηγορείς, διότι αν ψάξεις και καλές ταινίες υπάρχουν να δεις, και καλά βιβλία υπάρχουν να διαβάσεις, και καλές μουσικές να ακούσεις...
Αλλά η μάζα είναι αποχαυνωμένη με τις βραζιλιάνικες σειρές και τον big αδερφό, τα μεσημεριανά κοτσομπολιά και όλο το κακό συναπάντημα.

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Μάλλον της μοίρας τους γιατί εγώ έφυγα από το κοπάδι νωρίς και από πρόβατο έγινα τσοπάνος του εαυτού μου.
Όπως και να το πάρεις είναι εξέλιξη για αυτή τη ζωή.

Να είσαι καλά

Άθεος είπε...

Καλά, εσύ έφυγες νωρίς… κάποιοι άλλοι δεν θα φύγουν ποτέ!
Πέρασαν, είδαν και αγρό αγόρασαν!
Προτιμούν να μείνουν στο πρόβατο, κάτω από την προσταγή του Ποιμένα!
Δεν είναι τυχαίο, που τα πρόβατα… μόνο αγρό αγοράζουν!!!

argosholos είπε...

Γιατί είναι απαραίτητα κακό να είναι κάποιος Ρωμιός, ρωμαίος, ρουμ, ρουμελιώτης όπως αυτοχαρακτηρίζονταν οι προγόνοι μας ή γκρεκός ή ακόμα και γκρεκύλος, όπως μας έλεγαν οι δυτικοί; Αυτά τα ονόματα δεν χαρακτήρισαν τη φυλή μας ως ότου σχετικά πρόσφατα να επανεισαχθεί ο όρος 'έλληνας' (με τη σημερινή θετική έννοια) και τελικά να επικρατήσει; Έίχε άδικο ο γνωστότερος έλληνας μεταξύ 1500 - 1800 που αυτοχαρακτηρίζονταν ως "Ελ Γκρέκο"΄;

Επίσης διαφωνώ με την ψήφιση των αρχαίων φιλοσόφων ως "μεγάλων Ελλήνων" σε σχέση με τους νεοέλληνες. Πράγματι υπήρξαν μεγάλοι, αλλά δεν έχουν σχέση με τους νεοέλληνες, που επίσης έχουν μεγάλους (αναλογικά) ανάμεσά τους, ακόμα και αν δεν ήταν φιλόσοφοι ή μεγαλέξαντροι, ακόμα και αν ήταν αγράμματοι και άξεστοι και φορούσαν φουστανέλα λερή και ποτέ τους δεν αλλάζανε και δεν ασπροφορούσαν...

Έλεος πια με τους αρχαίους! Ακόμα και οι βάρβαροι αυτοκράτορες των μεσαιωνικών ρωμαίων, από που ως που έλληνες; Ονόμαζαν οι ΙΔΙΟΙ τους εαυτούς τους έλληνες; Γιατί θέλουμε να τους διορθώσουμε;

Άθεος είπε...

Σεβαστές οι αντιρρήσεις σου, Argosholos, αν στο πετσί σου νιώθεις ρωμιός.
Ακόμα και πολλούς ρωμιούς θα τους κατέτασσα στους μεγάλους για να σου δείξω ότι δεν πιάνομαι από τη λέξη, αλλά από τις ρίζες και την ουσία. Για παράδειγμα, ο Κολοκοτρώνης, ένιωθε ρωμιός και ήταν μεγάλος. Το ίδιο και ο Παπαφλέσσας που ήταν παπάς!
Όμως, ένας Περικλής, ένας Θεμιστοκλής ή Λεωνίδας δεν θα καταδεχόταν ποτέ να του αλλάξουν τους δεσμούς που ιδεολογικά τον συνέδεαν με το όνομα αυτό. Ποτέ δεν θα ήθελαν το όνομά του να συνδεθεί με την υποτέλεια που οι Ρωμαίοι κήρυξαν στην Ελλάδα. Το όνομά του το σύνδεσε με τη Λαμπερή Πέτρα που αρχικά ονόμασε, κάτω από το θεό Ήλιο, το γιο του ο Δευκαλίωνας. Τέλος, είμαι αναγκασμένος να τιμώ το όνομα αυτό, γιατί το τίμησαν με τη ζωή τους Έλληνες, κάτω από το θεοκρατικό καθεστώς των Χριστιανών για αιώνες. Οι τελευταίοι το μίσησαν ό,τι δεν μίσησαν τίποτα άλλο στον κόσμο. Ήταν μιαρό όνομα και εξ’ αιτίας του χύθηκε πολύ αίμα. Ακόμα και οι ίδιοι το διαλαλούν στις απολογίες και τις εκκλησιαστικές τους ιστορίες! Και μόνο γι αυτό νιώθω την ανάγκη να το υπερασπίσω σε σύγκριση με το υποτελές ρωμιό που αυτοαποκαλούνταν οι εξουσιαστές που μετέτρεψαν την Μητρόπολη Ελλάδα σε πάμφτωχη επαρχία!

Dyer είπε...

Πλίνθοι τε και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι, κι’ ανάμεσα σ’ αυτά πραγματικα διαμαντια. Απιστευτο αλλαλουμ. Δεν ξερω αν το μυαλο τους είναι flat, αλλά η λίστα με τους 100 προσπαθεί να κάνει το δικό μας flat.
Έτσι δε όπως πάει η ψηφοφορία βλέπω πρώτο τον Μέγα Αλέξανδρο. Τελικά μάλλον όλοι μας έχουμε ένα μικρό ιμπεριαλιστή μέσα μας.

Άθεος είπε...

Απ’ το να βγάλουμε τον Βενιζέλο, ο Αλέξανδρος ήταν καλύτερος.
Θα δώσουμε και μια απάντηση στους Σκοπιανούς!
Εγώ πάντως ψήφισα Περικλή, αν και μου φαίνεται πως θα βγει ο Σωκράτης!

ΑνωΡά7 είπε...

Πολύ καλή η ανάρτησή σου φίλε μου άθεε....είδα και εγώ την εκπομπή ..Μεγάλοι Έλληνες.. και μάλιστα την σχολιάσαμε αρκετά με τους συμφοιτητές μου...δεν υπάρχει λόγος να σχολιάσω κάτι συμφωνώ με όσα λες!!!

καλό βράδυ

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ ΑνώΡά7, και που πέρασες και για τα καλά σου λόγια.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν παρακολουθώ την εκπομπή παρόλο που έχω σκοπό να γράψω ένα ποστ με θέμα: Οι 100 περισσότερο λέρες Έλληνες :P
"Πόσοι ακούγοντας το όνομα του Πλούταρχου, θα ήξεραν ότι ο φιλόσοφος αυτός δεν είναι τραγουδιστής;" Μπορώ να εικάσω πάρα πολλοί :(

Άθεος είπε...

ΙωάννηΚ μου άρεσε η ιδέα σου.
Όταν κάνεις την ανάρτηση, σκάσε μύτη για να συμμετάσχω κι εγώ. Έχω πολλά άπλυτα για πολλούς ρωμιούς που επωμίζονται τους Έλληνες!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε άθεε, ξέρεις πολύ καλά πως η πλειοψηφία των τηλεθεατών έχει χαμηλό επίπεδο μόρφωσης.
Άρα είναι λογικό να ζητά να προβάλλονται πρόσωπα τα οποία είναι της ίδιας χαμηλής υποστάθμης.
Σκέψου ποιές εκπομπές έχουν την μεγαλύτερη ακροαματικότητα; Κυρίως οι μεσημεριανές που ασχολούνται με κουτσομπολιά και το "σταρ σύστεμ".
Γι'αυτό σου λέω μην περιμένεις ποτέ από την τηλεόραση να έχει μορφωτικό χαρακτήρα- ο τηλεθεατής θέλει ψυχαγωγία και όχι μόρφωση (δυστυχώς).

Άθεος είπε...

Να σου πω stardust30 πάλι καλά που βγήκε ο Περικλής, ο Σωκράτης και ο Αριστοτέλης. Αν αυτοί που βλέπουν τα μεσημεριάτικα κουτσομπολιά και τα πανηλίθια σήριαλς, κυρίως των δυο μεγάλων σταθμών, είχαν και κομπιούτερς, θα βλέπαμε, όχι μόνο Γκάλη και Ζαγοράκη, αλλά μέχρι Τσαλίκη και Καρά!

Ανώνυμος είπε...

...παραπονιάρη, αφού έχουν δώσει το όνομα του Επίκουρου σε δρόμο, τί άλλο ζητάς; Του ''άλλου'', που ανέφερες, σε τί δρόμο έχουν δώσει το όνομά του; Πολύ κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου υπάρχει οδός Επίκουρου, καμμιά 50 μέτρα μήκος, δέν σου φτάνει; Έμ δέν ήταν & κοτζάμ βασιλιάς!! Ήταν εκεί κοντά το θ' Γυμνάσιο Αρρένων, και στην Κολοκυνθούς το δ' (γυμνάσιο). Είχα πάει και στα δύο, απο το δ' απεφοίτησα (ξέρεις πότε).

Μήν κοιτάς που καλαμπουρίζω, είναι ώρες που νοιώθω απέραντη α η δ ί α για πολλούς & για πολλά. Σου έχει τύχει ποτέ να ουρλιάζεις απο μέσα σου; Nα σε ακούει μόνο ο εαυτός σου; Σού έχει τύχει; Να νοιώθεις ότι πνίγεσαι; Να βλέπεις την τρέλα να πρυτανεύει, την ηλιθιότητα να βασιλεύει; Και πώς να εξηγήσεις στον 7χρονο Μάριο το ''κουφό'', που τον παραξενεύει και σε ρωτάει ''γιατί'';

Τουλάχιστον τα λέμε απο εδώ...

Άθεος είπε...

Του Μάριου δεν θα του λες πολλά, αλλά λίγα κι ας μην καταλαβαίνει.
Θα του λες: όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις, γιατί μας λένε ψέματα!
Τίποτα άλλο!

Ανώνυμος είπε...

Καλά τό πῆρα εἴδηση ἐγώ!
Ἐδῶ εἶναι φωλεά ἐαμο-βουλγαρο-ἄναρχο-κομμουνιστο-ληστο-συμμοριτῶν.
Τί σας φταίει βρέ ὁ Μέγας αὐτός Ἕλλην ὁ Παπαδόπουλος;
Ἐξάλλου ἦταν τυπικός Ἕλληνας.
Εἶχε ὅλη τήν ἀπαιτούμενη βλακεία πού δέρνει τήν φυλή μας ἀπό συστάσεως κόσμου.
Γιά αὐτό καί τόν στήριξαν οἱ Ἀμερικανοί, ὥστε νά «μαγειρέψει» τήν μισή Κύπρο γιά τούς φίλους καί γείτονές μας καί νά ἐπικρατήσει ἔτσι ἡ εἰρήνη πού ἀπολαμβάνουμε στό Αἰγαῖο.

Άθεος είπε...

Βλέπω είσαι κι εσύ ἐαμο-βουλγαρο-ἄναρχο-κομμουνιστο-ληστο-συμμορίτης!

*little painter..* είπε...

χαχαχα καποιος να πει στο ΣΚΑΪ οτι ο Μεγας Κωνσταντινος δεν ηταν Ελληνας..ποσο μαλλον μεγαλος Ελληνας....Ρωμαιος ηταν ο ανθρωπος...

Άθεος είπε...

Ακριβώς little painter!
Εδώ, και τον Ιουστινιανό, που ήταν Ιλλυριός και δεν ήξερε ούτε και ελληνικά, για έλληνα τον ψήφισαν!

*little painter..* είπε...

Η αληθεια ειναι οτι απο το Δημοτικο ,που μαθαιναμε την ιστορια του Βυζαντιου, μας παρουσιαζαν αυτα τα προσωπα σαν Ελληνες..και ο κοσμος λογικο ειναι να ψηφιζει αλλα αντ'αλλων..αλλα δεν ειναι δυνατον να συνεχιζεται ακομη αυτη η διαστρεβλωση της ιστοριας (και οχι μονο) απο την τηλεοραση που θεωρειται τεταρτη εξουσια...


υ.γ.: την πρωτη φορα που μπηκα στο site ειδα μονο τα ονοματα απο ''Μ''....τωρα ειδα και τα υπολοιπα...:D

Άθεος είπε...

O κόσμος λογικό είναι να ψηφίζει άλλα ‘ντάλλων… αφού από τότε που σταμάτησε το σχολείο δεν άνοιξε βιβλίο.
Η τέταρτη εξουσία τον εξουσιάζει απόλυτα, τον αλλοτριώνει και συνάμα τον αποχαυνώνει!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μερικοί γράφουν πως οι περισσότεροι Έλληνες σταμάτησαν το διάβασμα μετά το σχολείο. Αυτό είναι 100% αλήθεια (δυστυχώς) αλλά έτσι και αλλιώς τα σχολικά βιβλία έιναι γεμάτα ψέματα :(

Άθεος είπε...

Αυτό είναι, ΙωάννηΚ, το χειρότερο!
Πρώτα έμαθαν το ψέμα και μετά, κλείνοντας το βιβλίο, το διατήρησαν!

Sissi Soko είπε...

Καλή Ανάσταση των Άθεων! Ευχαρτιστώ για την επίσκεψη.

Άθεος είπε...

Κι εγώ για τη δική σου!

Dyer είπε...

«Αυτός δημιούργησε την ελληνιστική εποχή κάνοντας την ελληνική παγκόσμια γλώσσα και τους Έλληνες πρώτους ανάμεσα σε όλους τους λαούς της γης!»
Πάντως κατά την γνώμη μου φίλε Άθεε δεν νομίζω πως αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ψηφίσθηκε ο Μ. Αλέξανδρος. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είχαμε και ένα φιλόσοφο στην τριάδα, και κατά την γνώμη μου τον Αριστοτέλη του οποίου πνευματικό τεκνό ήταν ο Μ. Αλέξανδρος. Αλλά χαρακτηρίστηκα του Μ. Αλέξανδρου νομίζω ότι εκτίμησαν οι Έλληνες και τον έβγαλαν πρώτο. Βλέπουμε δε τον Σωκράτη στην πέμπτη θέση όχι (κατά την γνώμη μου) επειδή γνωρίζουν την φιλοσοφία του αλλά επειδή ο συγκεκριμένος φιλόσοφος με τον τρόπο που διάλεξε να πεθάνει παραλληλίσθηκε με τον Χριστό (στην σχολική εκπαίδευση).
Και ένα σχόλιο για τον Επίκουρο.
Βλέποντας τους υποστηρικτές των φιλόσοφων να αναπτύσσουν τα διάφορα επιχειρήματά τους, στη σκέψη μου ερχόταν αυτά που γνωρίζω για τον Επίκουρο. Σε διαβεβαιώνω ότι η φιλοσοφική του σκέψη ήταν ωριμότερη και ορθολογικότερη και η υλοποίησή της στο Κήπο και στις Επικούρειες κοινότητες απόλυτα συνεπείς. Αλλά δυστυχώς (ευτυχώς) ο Επίκουρος ήταν σχεδόν άθεος και γιαυτό τον κρύψανε. Άλλωστε σε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό κράτος τι δουλειά έχουν οι Άθεοι, και που τον έβαλαν στους 100 πολύ του πάει.

Άθεος είπε...

Κρατώ το τελευταίο Dyer «σε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό κράτος τι δουλειά έχουν οι Άθεοι, και που τον έβαλαν στους 100 πολύ του πάει»!
Όμως από πού συνάγεται ο παραλληλισμός του Σωκράτη με του Ιησού;
Ο πρώτος δέχτηκε το κώνειο αδιαμαρτύρητα και όταν του πρότειναν «να την κάνει» είπε όχι, ενώ ο δεύτερος (λένε) είπε «αν είναι δυνατόν να αποφύγω το ποτήρι αυτό»!

Dyer είπε...

Σωστό αυτό που λες.
Μάλλον για να ανεβάσουν τον Χριστό δεν το αναλύουν και τόσο…..!

Πίνακας Ανακοινώσεων

Για φιλοσοφικά θέματα που άπτονται των θρησκειών ή άλλων δεισιδαιμονιών αλλοτριώνοντας τον άνθρωπο διαβάστε
«Η Αθεΐα είναι Αρετή»


Οι Επικούρειοι φίλοι ας μην αμελούν μια επίσκεψη στο blog που έγινε προς τιμή του μεγάλου μας φιλόσοφου.

Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Επιστημονική Φαντασία

Ιστορία Φιλοσοφίας

Ιστορία Φιλοσοφίας
Οι Φιλοσοφικές Σχολές της Αρχα'ιας Ελλάδας σελ. 320 Εκδόσεις Ενάλιος

Θρησκειολογία

Θρησκειολογία
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ σελ. 608 Εκδόσεις Ενάλιος

Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (μυθιστόρημα 348 σελίδες)