Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Το νέο και μεγαλειώδες πείραμα του Cern

Μία από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις
ήταν η προέλευση της ενέργειας των αστέρων
που τους διατηρεί σε μία διάπυρη κατάσταση.

Ένας από τους φυσικούς που έκαναν αυτήν την ανακάλυψη
έκανε ένα νυχτερινό περίπατο με τη φιλενάδα του
την νύχτα που συνειδητοποίησε ότι,
για να λάμπουν τα αστέρια,
πρέπει στο εσωτερικό τους να πραγματοποιούνται πυρηνικές αντιδράσεις.
Εκείνη του είπε
«κοίτα τι όμορφα που λάμπουν τα αστέρια!»
Κι εκείνος είπε
«Ναι, κι αυτή τη στιγμή είμαι ο μόνος άνθρωπος του κόσμου
που ξέρω γιατί λάμπουν».
Εκείνη γέλασε μαζί του.
Δεν εντυπωσιάστηκε που ήταν
με τον μόνο άνθρωπο που ήξερε εκείνη τη στιγμή
γιατί λάμπουν τα αστέρια.

Είναι βέβαια λυπηρό να είναι κανείς μόνος,
αλλά έτσι γίνεται σ’ αυτόν τον κόσμο.
                                     Richard Feynman

Μπορεί εμείς να πεινάμε στην Ελλάδα, όμως άλλοι που έχουν άξιους ηγέτες, επιδίδονται σε πειράματα που αφήνουν εποχή. Οι δυνατότητες του ανθρώπου σοκάρουν. Βρίσκονται σε αλματώδη εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.
Μετά από χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος κατάφερε αν όχι να μάθει, τουλάχιστον να ρωτήσει την ίδια τη φύση για την προέλευσή της. Έχουμε πει και αλλού ο τρόπος που επιχειρούμε να ρωτήσουμε πολλές φορές είναι δυσκολότερος απ’ την απάντηση που αναμένουμε. Γιατί αν βρούμε τον τρόπο, κατά το ήμισυ έχουμε απαντήσει και στο ερώτημα. Η ερώτηση που υποβάλαμε αυτή τη φορά αφορά τις εσχατιές του σύμπαντος και την δημιουργία του και η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται θαμμένη στις εσχατιές, όχι του σύμπαντος, αλλά του πυρήνα του ατόμου!
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα σύνορα του σύμπαντος είναι απρόσιτα λόγω απόστασης αλλά και ο πυρήνας των ατόμων από των οποίων αποτελείται η ύλη φαίνεται να είναι το ίδιο απρόσιτος από το βλέμμα του ανθρώπου. Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που ο άνθρωπος έβαλε στοίχημα να απαντήσει είναι και αυτό: πώς δημιουργήθηκε η ύλη; Στο μεγάλο αυτό ερώτημα καλείται να απαντήσει ο μεγάλος υπόγειος επιταχυντής αδρονίων του CERN, που βρίσκεται κάτω από τα Γαλλοελβετικά σύνορα.


Εκεί λοιπόν στο CERN τις μέρες αυτές (8/11/2010) δημιουργήθηκαν συνθήκες ανάλογες του Bing Bang. Το μίνι Bing Bang που κατάφερε να δημιουργήσει ο επιταχυντής αδρονίων προκάλεσε συγκρούσεις ιόντων μολύβδου αντί πρωτονίων, με ταχύτητες που φτάνουν αυτή του φωτός (0,999) αναπαράγοντας συνθήκες πολύ κοντά σε αυτές που επικρατούσαν τότε, στην απαρχή της δημιουργίας του σύμπαντος.
Πώς έγινε αυτό;
Οι επιστήμονες του CERN κατάφεραν να δημιουργήσουν θερμοκρασίες άνω των δέκα τρισεκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, δηλαδή ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερες και εκείνων που επικρατούν στο κέντρο του Ήλιου. Η πυκνότητα που επιτεύχθη ήταν κι αυτή η υψηλότερη που έχει ποτέ επιτευχθεί σε πείραμα που ισοδυναμεί με αυτή που επικρατεί στα άστρα νετρονίων. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό φανταστείτε πόσο συμπιέζεται ένας χώρος με διαστάσεις κεφαλιού καρφίτσας όταν συμπιέζεται από το βάρος της πυραμίδας του Χέοπα!

Σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, τα πρωτόνια και τα νετρόνια που αποτελούν τους πυρήνες των ατόμων λιώνουν, δημιουργώντας μια καυτή υπέρπυκνη σούπα (πλάσμα) υποατομικών σωματιδίων κουάρκ και γλουτονίων. Αυτή η εξωτική μορφή ύλης πιστεύεται ότι υπήρχε αμέσως μετά τη δημιουργία του σύμπαντος.

Η ισχυρή πυρηνική δύναμη είναι αυτή που γεννάει περίπου το 98% της μάζας των πρωτονίων και νετρονίων. Οι φυσικοί ευελπιστούν να καταλάβουν καλύτερα την ισχυρή πυρηνική δύναμη, που είναι μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη φύση, που συγκρατεί τους πυρήνες των ατόμων, και είναι χίλιες φορές ισχυρότερη από την ηλεκτρομαγνητική δύναμη.

Μέχρι τώρα, ο επιταχυντής έκανε συγκρούσεις πρωτονίων, αναζητώντας μεταξύ άλλων και το μποζόνιο Χιγκς. Τώρα και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ο επιταχυντής θα κάνει συγκρούσεις ιόντων μολύβδου και οι φυσικοί ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την ύλη, όπως αυτή ήταν μόλις ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά την πρωταρχική έκρηξη της δημιουργίας του κόσμου, πριν από περίπου 13,7 δισ. χρόνια.
Το πείραμα Alice (ακρωνύμιο της φράσης Α Large Ion Collider Experiment) που σχεδιάστηκε ειδικά για τις συγκρούσεις ιόντων μολύβδου, όπως και άλλα πειράματα (Atlas και CMS (Compact Muon Solenoid) είναι ειδικά και νέα πειράματα που αφορούν τις συγκρούσεις σωματιδίων. Μετά από αυτά τα πειράματα, ο επιταχυντής θα επιστρέψει στις συνήθεις συγκρούσεις πρωτονίων.

Στο πείραμα Alice συμμετέχουν περίπου 1.000 φυσικοί από 100 ερευνητικά ινστιτούτα 30 χωρών.
Στα πειράματα για το μίνι Bing Bang θα παράγονται δεδομένα με ρυθμό 1,2 gigabytes το δευτερόλεπτο. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά πρέπει να αναλυθούν σχολαστικά πριν υπάρξει επίσημη επιστημονική επιβεβαίωση για τον εντοπισμό της εξωτικής πρωταρχικής ύλης, μια διαδικασία που θα πάρει, όχι μόνο εβδομάδες, αλλά μήνες.
Όλοι ελπίζουμε στην επιτυχή έκβαση αυτών των μεγαλειωδών πειραμάτων και αισιοδοξούμε!

Λυπηρή αντίθεση αποτελούν μόνο κάποιοι εμπαθείς θρησκόληπτοι που από πέρσι ονομάζουν τα πειράματα αυτά σατανικά και κινδυνολογούν διασπείροντας τον φόβο ότι το Cern θα ρουφήξει τη γη σαν «μαύρη τρύπα». Οι προφητείες τους ήταν για γέλια και ίδιοι γελοίοι όπως κάθε προφητεία, που χωρίς να ντρέπονται, συνεχίζουν ακόμα να τις διασπείρουν κινδυνολογώντας.


Πράγματι, η αλήθεια, είναι μυστήρια αλλά και θαυμαστή, σαν τα μαθηματικά και δυσπρόσιτη από τους πολλούς.
Κανένας ποιητής δεν την ύμνησε περισσότερο από τον Λουκρήτιο.
Πράγματι, όπως έλεγε ο Richard Feynman
«είναι λυπηρό να είναι κανείς μόνος,
αλλά έτσι γίνεται σ’ αυτόν τον κόσμο»!

21 σχόλια:

aeroxeimarros είπε...

Ωραίο άρθρο φίλε, και πολύ επίκαιρο ενώ δείχνει ότι κατέχεις θέματα τέτοιου είδους, άξιος συγχαρητηρίων. Για να δούμε τί άλλα ωραία θα προκύψουν από αυτό το υπέροχο πείραμα.

Κρατάω τη φράση του Richard Feynman, με εκφράζει απόλυτα τα σεβη μου...

Άθεος είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθράκι aeroxeimarre.
Ήταν απλά μια ενημερωτική σημείωση. Βαρέθηκα τη μιζέρια που διαχέεται παντού τελευταία. Ήθελα να γράψω κάτι όμορφο και αισιόδοξο.

φωτο vango είπε...

...μ' άρεσε το άρθρο σου, φίλε μου. Και τό 'βαλες σε καλή μέρα.. Άσ' τους άλλους να φωνάζουν, άσπρα πρόβατα μαθές. Ευτυχώς, που υπάρχουν & μερικά μαύρα...

Άθεος είπε...

Σε καλή μέρα φώτο vango, σε καλή, αυτό να λέγεται, ιδιαίτερα αν οι δυο υποψήφιοι της δεύτερης Κυριακής δεν σε εκφράζουν.
Ήταν μια ανάρτηση για τα "μαύρα πρόβατα" που μέσα στο κοπάδι ξεχωρίζουν!

φωτο vango είπε...

...αφουγκράζεσαι καλά...

Άθεος είπε...

Λαγωνικό έπρεπε να ήμουν, αντί μαύρο πρόβατο!

φωτο vango είπε...

...και τί λαγωνικό - ΜΑΥΡΟ, κατάμαυρο...

zoyzoy είπε...

Εγώ χάθηκα μέσα σε όρους και αντιδράσεις είναι πολύ ψιλά γράμματα για μένα.
Σα γυναίκα ρομαντική αρκούμαι μόνο στη φωτεινότητα των αστέρων!
Αρνούμαι να παραδεχτώ ότι γίνεται ένας πόλεμος μέσα τους:))

Άθεος είπε...

Εσύ zoyzoy μείνε στον ρομαντισμό σου.
Δεν γίνεται πόλεμος στον ήλιο αλλά κόλαση!
Όταν όμως βγάζεις τα ρούχα σου στη θάλασσα και φοράς το αγαπημένο σου μπικίνι, έχε καλού κακού και το αντηλιακό σου, γιατί ο κολασμένος ήλιος καίει τα κορμάκια!

mike rigo wolf είπε...

"Άθεος είπε...
Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθράκι aeroxeimarre.
Ήταν απλά μια ενημερωτική σημείωση. Βαρέθηκα τη μιζέρια που διαχέεται παντού τελευταία. Ήθελα να γράψω κάτι όμορφο και αισιόδοξο."
Και το κατάφερες.
"Λυπηρή αντίθεση αποτελούν μόνο κάποιοι εμπαθείς θρησκόληπτοι που από πέρσι ονομάζουν τα πειράματα αυτά σατανικά και κινδυνολογούν διασπείροντας τον φόβο ότι το Cern θα ρουφήξει τη γη σαν «μαύρη τρύπα». Οι προφητείες τους ήταν για γέλια και ίδιοι γελοίοι όπως κάθε προφητεία, που χωρίς να ντρέπονται, συνεχίζουν ακόμα να τις διασπείρουν κινδυνολογώντας."
Μία τέτοια,αξιοποιήθηκε εδώ http://aeisixtir.blogspot.com/2008/09/m.html , απολαυστική διακωμώδηση "προφητείας"
Πάντως, δεν έχουν άδικο που το παρομοιάζουν με τον Πύργο της Βαβέλ.Όπως το CERN,έτσι και ο πύργος ήταν ένα επιστημονικό επίτευγμα της εποχής για ατρονομικές παρατηρήσεις.Κάπως έτσι, οι ασεβείς κατά τις πααααάνσοφες Γραφές Βαβυλώνιοι ανακάλυψαν την χρονολόγηση και τον προσανατολισμό και τα κληροδότησαν σε όλους τους λαούς της περιοχής
Όλους;Όχι όλους. Κάποιοι τρόμαξαν,και δεν ήθελαν να μάθουν.Έτσι γυρίζαν 40 χρόνια στην έρημο(για να διανύσουν 200 χλμ) τρώγωντας κουτσουλιές πουλιών που ο προφήτης τους είπε ότι είναι Μάνα εξ ουρανού, και ένεκα η πείνα,η άγνοια και προπαντώς η Πίστη,τις κατάπιναν
"Μπορεί εμείς να πεινάμε στην Ελλάδα, όμως άλλοι που έχουν άξιους ηγέτες, επιδίδονται σε πειράματα που αφήνουν εποχή."
Συμπέρασμα : "Πίστευε για να τρως σκατά,ερεύνα για να αφήσεις εποχή"
Περισότερα για τον Πύργο της Βαβέλ και το CERN με ένα κλικ στο όνομα μου

zoyzoy είπε...

Γίνε και'συ ρομαντικός αύριο βράδυ και μεθαύριο και απόλαυσε την "βροχή των αστεριών" λεοντιδών και δεν ξέρεις μπορεί και να πραγματοποιηθεί καμιά τρελή επιθυμία σου:))

Άθεος είπε...

Παρόλο που είμαι ορθολογιστής zoyzoyνίτσα πάντα ήμουν ρομαντικός κι ας μην έχω βαρκί για ρομαντσάδα στη θάλασσα. Μ’ αρέσει να κοιτώ «τ’ άστρα» να πέφτουν, όμως δεν έχω αυταπάτες και δεν περιμένω ποτέ, με το γεγονός αυτό, να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες μου.
Απλά τις πραγματοποιώ και χωρίς να κοιτώ τ’ αστέρια!

Άθεος είπε...

Καλά, δεν θα σύγκρινα το cern με το μύθο του πύργου της Βαβυλωνίας, mike rigo wolf γιατί διαφέρει το γεγονός από το μύθο. Ούτε να παίρνουμε τοις μετρητοίς τους μύθους. Ποτέ δεν αιχμαλωτίστηκαν οι εβραίοι από τους Αιγυπτίους. Αυτά είναι τα άλλοθι της χάλκευσης της ιστορίας για να δημιουργήσουν "ρίζες" σαν αυτές που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι Σλάβοι για να πείσουν μετά από πολλά χρόνια ότι είναι Μακεδόνες!
Μην τσιμπάτε!

mike rigo wolf είπε...

Φυσικά και δεν το συγκρίνεις εσύ. Οι θεόπληκτοι το συγκρίνουν.Δες την σελίδα που ανέφερα.Το αστείο είναι ότι έστω και από σπόντα, μάλον έχουν δίκιο.Γιατί σύμφωνα με τελευταίες έρευνες,ο Πύργος της Βαβέλ μάλον υπήρξε.Αλλά δεν ήταν αυτό που περιγράφεται στις θεοοοοοόπνευστες γραφές.Εκεί όπως πολύ καλά ξέρεις, γράφουν ότι καταλάβαιναν. Οι Βαβυλώνιοι,και όχι οι Αιγύπτιοι, έχτισαν ένα πολύ ψηλό για την εποχή κτίριο,ώστε να μπορούν να κάνουν αστρονομικές παρατηρήσεις χωρίς να εμποδίζονται από την χαμηλή νέφωση και τις αμμοθύελες. Στην Βίβλο, γράφηκε ότι ήθελαν να φτάσουν τον θεό (κουκιά ξέρανε,κουκιά μολογούσαν οι πάνσοφοι) και κάτι παρόμοια λένε και για το CERN.

Άθεος είπε...

Την είδα τη σελίδα, αλλά δεν πιστεύω ίχνος για αληθινό, όσα γράφει η Παλιά Διαθήκη. Ούτε αρχαιολογικά ευρήματα έχουμε στη διάθεσή μας. Όμως αντιλαμβάνομαι τι θέλεις να μας πεις.

Dyer είπε...

Ζούμε τελευταία (εννοώ μερικά εκατομμύρια χρόνια) σε ένα πολύ ήσυχο και προστατευμένο σημείο του σύμπαντος και νομίζουμε ότι κάπως έτσι είναι παντού και έτσι θα είναι πάντα. Με αυτή την υπόθεση φτιάξαμε θεούς και δαίμονες έβδομους ουρανούς και κολάσεις. Με τη παραμικρή αναστάτωση μιλάμε για θεομηνίες και καταστροφές και ….τιμωρίες.
Μαύρα μεσάνυκτα.
Η πραγματικότητα στο σύμπαν είναι πολύ βίαιη και αφιλόξενη για μας τους καλομαθημένους. Τόσο σκληρή και βίαιη που … ούτε και οι θεοί δεν θα την άντεχαν. Ο έβδομος ουρανός είναι μια κόλαση που δεν μπορούν ούτε να την φανταστούν. Κατά τα άλλα περιμένουν να πάνε στον παράδεισο!!! Δεν θα καταλάβουν ποτέ ότι ο παράδεισος είναι εδώ και έχουν πολύ μεγάλη τύχη που υπάρχουν. Αντί να προσπαθούν να ευτυχήσουν εδώ και τώρα ….περιμένουν όταν πεθάνουν.
Τους τρομάζουν τα πειράματα των επιστημόνων επειδή θα διαλύσουν την κοσμοθεωρία τους (τα μέχρι τώρα γνωστά δεν τους φτάνουν). Προτιμούν το ψέμα και το μύθο από την σκληρή αλήθεια.
Τέτοια ήσυχα σημεία μπορεί να υπάρχουν πολλά, εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια. Λέτε να πιστεύουν ότι σε κάποιο απ αυτά να είναι ο παράδεισος.

Άθεος είπε...

Το πιο καλό απ’ όλα ήταν στη μέση: Δεν θα καταλάβουν ποτέ ότι ο παράδεισος είναι εδώ και έχουν πολύ μεγάλη τύχη που υπάρχουν. Αντί να προσπαθούν να ευτυχήσουν εδώ και τώρα ….περιμένουν όταν πεθάνουν.
Κι απ’ αυτό το καλύτερο πάλι στη μέση βρίσκεται: έχουν πολύ μεγάλη τύχη που υπάρχουν.
Πραγματικά, ευαίσθητες ισορροπίες συνέβαλαν ώστε εμείς εδώ και τώρα να απολαμβάνουμε τη ζωή. Από τη σύλληψη, μέχρι το ατυχές θανατικό συμβάν, όπου τα πάντα διαλύονται!

~reflection~ είπε...

Με γοητεύεουν τα αποτελέσματα ερευνητικών πειραμάτων...

μα περισσότερο με σαγηνεύει η αλληγορία με την οποία προσαρμόζονται στο Εσωτερικό μας Σύμπαν....

Όσο αφορά την απάντησή σου στον aeroxeimarros , διαφωνώ οριζόντια κάθετα και υπό γωνία.....

Μιζέρια δεν υπάρχει πουθενά.....
Αν το "δεις αλλιως" θα διαπιστώσεις πως καθετι επιδεχεται διαφορετικής ερμηνείας, πιο αισιόδοξης...

αρα....
προτείνω να αλλάξουμε μετάφραση για να δούμε πιο αισιόδοξη ακομη και την καθημερινότητα που ξετυλίγεται εξω από ερευνητικά πειράματα...

Τα Φιλιά μου...... αστερια ανεξερεύνητης φωταψίας....

Άθεος είπε...

Δεν κατάλαβα, ~k.p.~ σε τι διαφωνείς…
Σε αυτό που βλέπω;

zickos είπε...

δυστιχοσ "επαναντι" στην επιστήμη είναι αυτή η χολέρα που λέγεται θρησκεία και μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι η επιστήμη θα δημοσιεύσει οτιδήποτε ακυρώνει την θρησκεία και την μη ύπαρξη θεού αλλα ας αφήσουμε αυτό για τους θρησκόληπτους
όσον αφορά τα επιτεύγματα της επιστήμης σε καμια περίπτωση δεν θα την χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας αλλα για να βγάζουν ευκολότερα κέρδη οι πολυεθνικές τον ολίγον δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια

Άθεος είπε...

Πρώτα πρώτα η δουλειά της επιστήμης δεν είναι να ακυρώνει τη θρησκεία. Άσχετα αν μέσα από την διαλεκτική κάποιος μπορεί να βρει σημεία που η επιστήμη μηδενίζει τη θρησκεία. Στο δεύτερο σκέλος του σχολίου σου, δεν φταίει γι αυτό η επιστήμη αλλά ο καπιταλισμός που την εκμεταλλεύεται. Μια μέρα θα αξιοποιηθεί περισσότερο για τον άνθρωπο και καθόλου για την εκμετάλλευση του ανθρώπου, όπως γίνεται σήμερα.

Πίνακας Ανακοινώσεων

Για φιλοσοφικά θέματα που άπτονται των θρησκειών ή άλλων δεισιδαιμονιών αλλοτριώνοντας τον άνθρωπο διαβάστε
«Η Αθεΐα είναι Αρετή»


Οι Επικούρειοι φίλοι ας μην αμελούν μια επίσκεψη στο blog που έγινε προς τιμή του μεγάλου μας φιλόσοφου.

Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Επιστημονική Φαντασία

Ιστορία Φιλοσοφίας

Ιστορία Φιλοσοφίας
Οι Φιλοσοφικές Σχολές της Αρχα'ιας Ελλάδας σελ. 320 Εκδόσεις Ενάλιος

Θρησκειολογία

Θρησκειολογία
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ σελ. 608 Εκδόσεις Ενάλιος

Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (μυθιστόρημα 348 σελίδες)