Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Fuck buddies ή friends with benefits; Πολυσυντροφική ή υγιής μονογαμική σχέση αγάπης;

Άλλο fuck buddies και άλλο friends with benefits. Το δεύτερο περικλείει και μια σχέση φιλίας, που λείπει από το πρώτο. Όμως ας τα πάρουμε από την αρχή.

Οι fuck buddies είναι «φίλοι» όσο και οι απρόσωποι φίλοι του fb και του Instagram και ακόμα λιγότερο. Πρόκειται για ανήθικη σχέση με εγωιστικά κριτήρια που αφορά κυρίως άτομα με ενδιαφέρον μόνο στο περιστασιακό σεξ, one night stand δηλαδή, ανάμεσα σε αγνώστους που δεν τους συνδέει κανένας συναισθηματικός δεσμός και η σχέση τους αφορά μόνο το σεξ. Ενδιαφέρει κυρίως τους άνδρες που ψάχνουν να βρουν εύκολα θύματα για να περάσουν καλά, χωρίς να ξοδεύονται και να γεμίζουν τον χρόνο τους με το μοναδικό ενδιαφέρον που έχουν στη ζωή: το σεξ. Όσοι σας είπαν ότι στους fuck buddies υπάρχει φιλία σας κοροϊδεύουν ή μάλλον σας προωθούν για καβάντζα! Δηλαδή σας έχουν υποβιβάσει σε γυναίκα τρίτης κατηγορίας, όπου σας χρησιμοποιούν σαν πόρνη χωρίς αμοιβή! Για να το διακωμωδήσουμε και λίγο, fuck buddies είναι κυρίως γυναίκες σαν εκείνη την Πόντια πουτάνα που όταν έμαθε ότι οι άλλες πληρώνονταν, πήγε να αυτοκτονήσει! Φυσικά τα ίδια ισχύουν και για τον άντρα, αλλά νομίζω αυτό σπανίζει. Στον φαλλοκρατικό μας κόσμο, που λόγω θρησκείας και κατεστημένου ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία ο άντρας «γ@μάει και δέρνει». Είναι γνωστά αυτά, τα έχουμε ξαναπεί και αλλού. Στην γυναίκα ένας τέτοιος τίτλος είναι ντροπιαστικός που χρήζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ψυχολογία και την ιατρική. Οι αξιοθρήνητες αυτές γυναίκες, όντως τρίτης κατηγορίας, σαν τσούλες προσφέρονται στον καθέναν προκειμένου να ικανοποιήσουν την ξεραΐλα τους αδιαφορώντας αν με την πράξη τους αυτή καταρρακώνουν την υπόληψη και την αξιοπρέπεια της γυναίκας. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την χαραμίζετε πραγματοποιώντας τα διαστρεμμένα όνειρα ανώμαλων ανθρώπων και περιθωριακών ατόμων που αργότερα θα σου υποβιβάσουν τη ζωή ακόμα χαμηλότερα! Μαγκιά είναι να είσαι με αυτόν που πραγματικά αγαπάς και σ’ αγαπά και όχι με όποιον σου κάτσει υποβιβάζοντας τον εαυτό σου σε γκόμενα τρίτης κατηγορίας και καβάντζα στις ορέξεις του καθένα.

Οι friends with benefits (FWB) είναι αληθινοί φίλοι που η οικειότητα ανάμεσά τους κάποια στιγμή ίσως τους φέρει τόσο κοντά σαν ερωτικούς συντρόφους ή «φίλους με προνόμια» όπως υποδηλώνει και ο όρος. Μια στιγμιαία ερωτική έλξη ή μια μακροχρόνια έλξη ανάμεσα σε δυο πραγματικούς φίλους κάποια φορά ίσως τους κάνει να ενωθούν ερωτικά, χωρίς να χάσουν τίποτα από την φιλία που τους συνδέει. Σε κάποιες φιλικές σχέσεις πολλές φορές υποβόσκει μια ερωτική επιθυμία που ποτέ δεν εκδηλώνεται από φόβο μην διαταραχτεί η πραγματική φιλική σχέση. Κάποιοι φίλοι που προηγουμένως είχαν αρνητικές εμπειρίες στις προσωπικές τους σχέσεις και η οικειότητα της επικοινωνίας τους προσφέρει την δυνατότητα να δοκιμάσουν μια τέτοια εμπειρία όπου η φιλία αποκτά οφέλη και προνόμια, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην μπορεί να επωφεληθεί, συναινετικά πάντα, από τα φυσικά οφέλη μια σχέσης fwb έχοντας την αίσθηση της ασφάλειας χωρίς δεσμεύσεις και υποσχέσεις, χωρίς τα ψέματα, τις απάτες και τις αναγκαστικές ξεπέτες που προσβάλουν και τον έναν και τον άλλο. Ποτέ όμως μια σχέση «fuck buddies» που την θεωρώ προσβλητική και υποτιμητική, ιδιαίτερα για τη γυναίκα, επειδή την καταβαραθρώνει ηθικά και ταπεινωτικά σαν άνθρωπο και γυναίκα τρίτης κατηγορίας.

Η πολυσυντροφικότητα περικλείει μεταξύ άλλων και αγάπη που τα άτομα μοιράζονται μεταξύ τους, χωρίς τα μειονεκτήματα της ζήλειας και τα φαινόμενα της απιστίας που στις σχέσεις συνήθως διχάζουν τα ζευγάρια. Κυρίως όμως στην πολυντροφικότητα αυτό που συνδέει μια σχέση πάνω από δυο άτομα είναι η αληθινή συντροφικότητα που την θεωρώ ιερή προκειμένου μια σχέση να προχωρήσει παραπέρα με πραγματική ειλικρίνεια και συναινετική διάθεση ανάμεσα στους ενδιαφερομένους όταν μια μονογαμική σχέση δεν είναι αρκετή και ο χωρισμός αρχίζει να σιγοφαίνεται. Τότε η πολυσυντροφικότητα φαίνεται να δίνει λύσεις, όμως είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει. Καμιά συνταγή δεν εγγυάται, όσο η πραγματική αγάπη και η ειλικρίνεια ανάμεσα σε δυο ανθρώπους αναθερμαίνεται συνεχώς όπως σε μια αληθινά μονογαμική σχέση.

Προσωπικά είμαι μονογαμικός και η σχέση που επιθυμώ να έχω με τη γυναίκα είναι αυτή όπου η αγάπη μοιράζεται αποκλειστικά ανάμεσα σε δυο ανθρώπους με ειλικρίνεια και αμοιβαία αγάπη. Οι άνθρωποι θέλουν να αγαπούν και να αγαπιούνται, να μοιράζονται με ειλικρίνεια τον έρωτα και την αγάπη μεταξύ τους χωρίς πονηριές και απάτες. Πραγματικός έρωτας υπάρχει όταν σέβεται ο ένας τον άλλον και οι δυο μαζί γίνονται ένα. Ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που αγαπιούνται πραγματικά, τα μπαλαντέρ, δεν έχουν κανένα νόημα προκειμένου να αναθερμανθεί μια σχέση για να μην φτάσει στο χωρισμό. Οι πραγματικοί άντρες άλλωστε δεν έχουν πολλές γυναίκες, αλλά μία, που την αγαπούν με πολλούς τρόπους! Την εκτιμούν και την σέβονται σαν ίσοι προς ίσους, γιατί τη γυναίκα την θέλουν χειραφετημένη και όχι τσούλα και υποτακτική ώστε να ανέχεται την εγωιστική και δύστροπη συμπεριφορά κάποιων φαλλοκρατών που εγωιστικά σκέφτονται και πράττουν μόνο για την πάρτη τους.

Η ανισότητα των φύλων έχει τις ρίζες του στον κομπλεξικό χαρακτήρα διεστραμμένων ανθρώπων που με εγωιστικά κριτήρια αποβλέπει μόνο στο δικό τους συμφέρον. Τέτοιες πατριαρχικές συμπεριφορές που επιβλήθηκαν με θρησκευτικά κριτήρια έκαναν την ερωτική σχέση δύστροπη και εγωιστική, δείχνοντας ότι η αγάπη ανάμεσα στους δυο δεν έχει να επιδείξει τίποτα περισσότερο από την κτητικότητα όπου ο άντρας με αυταρχικότητα διεκδικεί την γυναίκα, κυριαρχικά, επιβάλλοντας στην ίδια μια αξιολύπητη υποτακτικότητα διαρρηγνύοντας την ειλικρίνεια και την ισότητα μεταξύ τους.

Ο ρόλος των συζύγων κατάντησε καταπιεστικός, όπου ο εγωισμός, η ζήλεια, το ψέμα και η απάτη μετέτρεψαν τους ίδιους σε χωροφύλακες στενεύοντας ακόμα περισσότερο την αγάπη μεταξύ τους. Γέννησαν φόβους και ταμπού, απομονώνοντας τα φύλα μεταξύ τους, ώστε να κάνουν ακόμα και την φιλία ανάμεσα στα αντίθετα φύλα ύποπτη και εχθρική, περιορίζοντας την ελευθερία και ραγίζοντας τη σχέση μεταξύ τους. Αυτοί που αισθάνονται «ελεύθεροι» χωρίς να γνωρίζουν πόσο περιορίζεται η ελευθερία από την ηθική, νομίζουν ότι ελεύθερα μπορεί ο καθένας να εξαπατά τον άλλον με ψέματα και απάτες. Να, γιατί «η αλήθεια και η ελευθερία είναι τόσο απαιτητικές ερωμένες» που έλεγε και ο Καμύ «γι' αυτό και έχουν λίγους μόνο εραστές»!

Οι διενέξεις μεταξύ των συντρόφων διατρανώνουν και διαρρηγνύουν τον λόγο τιμής που έδωσαν αρχικά σφραγίζοντας την αγάπη τους. Ο εγωισμός, ο φθόνος και το μίσος αντικατέστησαν την συνεργασία, την αγάπη και την αφοσίωση που έπρεπε να έχουν σαν σύντροφοι μεταξύ τους. Η τρυφερότητα αντικαταστάθηκε από το μένος του ενός για τον άλλο, η αρμονία που γαλήνευε ανάμεσά τους αντικαταστάθηκε από την ταραχή και το μίσος.

Όταν δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια, το μίσος οδηγεί στην απάτη και η τελευταία αναπόφευκτα στον χωρισμό. Η απάτη δεν είναι μαγκιά, αλλά αυτοεξευτελισμός. Ούτε να πληγώνεις τον σύντροφό σου χωρίζοντας για να νιώσεις εσύ δυνατός/η. Αν κάνεις κάτι τέτοιο δεν είσαι φυσιολογικό άτομο και το κυριότερο είσαι ένας αχάριστος άνθρωπος. Το ξαναείπα στην προηγούμενη ανάρτηση και θα το ξαναπώ και σε άλλη: Όταν πηδηχτείς δεν δίνεις καμιά σημασία, γιατί ξέρεις ότι θα ξαναπηδηχτείς. Όταν αγαπηθείς όμως δώσε την ανάλογη προσοχή, γιατί μπορεί να μην ξαναγαπηθείς άλλη φορά! Το να χωρίζεις και να κάνεις τον άλλον να πονά, δεν σου το επιτρέπει κανείς και δεν σου δίνει κανείς τέτοιο δικαίωμα. Όμως να ξέρεις, αν πρέπει να πληγώσεις τον άλλον για να νιώσεις εσύ δυνατός/η, τότε είσαι τρομερά αξιολύπητος/η! Ο χωρισμός πρέπει να τελειώνει με μια συζήτηση όπου την αποδέχονται και τα δυο μέρη ισότιμα και ειρηνικά. Η επιμονή από τη μια μεριά δημιουργεί προβλήματα που δεν καταλήγουν σε φυσιολογικές καταστάσεις. Ούτε η ξαφνική φραγή και ο αποκλεισμός για να διώξεις τον σύντροφό σου βοηθάει ώστε να χαθείς στους καινούριους εραστές σου βοηθάει, ούτε το revenge porn, που κάποιοι «άντρες» επιχειρούν να εφαρμόσουν στις πρώην συντρόφους τους, και φυσικά ούτε οι κακοποιητικές καταστάσεις τύπου gaslighting πρέπει να εφαρμόζονται. Για το revenge porn αφιέρωσα μια ανάρτηση «Διαδικτυακές πλατφόρμες συνομιλιών, κρυφά τσάτς, revenge porn, χωρισμοί, ζήλιες, γυναικοκτονίες, θρησκεία και άλλα φαιδρά της εποχής μας» όμως για το gaslighting θα κάνω μια ανάρτηση και μάλιστα θα είναι η επόμενη γιατί και αυτό είναι μια μορφή κακοποίησης, αρκεί να μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα, αφού ανάμεσα τους υπάρχει μόνο μια λεπτή διαχωριστική γραμμή και πολλές φορές ο θύτης, από εγωισμό και ναρκισσισμό, το παίζει θύμα, ενώ αυτός είναι που κακοποιεί τον άλλον! Μάθετε γιατί τρέμει η φλόγα και μην τα θέλετε όλα δικά σας, κακοποιητικά ανθρωπάρια και χειριστικοί πρώην!

Όσες παραχωρήσεις και να κάνει ο ένας, το πιο πιθανό είναι ο άλλος να μην αντιληφθεί τίποτα και κάθε υποχώρηση να εκλαμβάνεται σαν αδυναμία. Γι αυτό και τις περισσότερες φορές που επιχειρείται προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές σχεδόν πάντα καταλήγουν σε αποτυχία. Ο έρωτας δεν επιδέχεται επισκευές και δεν θεμελιώνεται με καταναγκασμούς, φόβους και περιορισμούς. Όταν ανάμεσα σε δυο ανθρώπους επιβληθούν όροι και απαγορεύσεις που περιορίζουν την ατομική ελευθερία, τότε η καλύτερη λύση είναι ο χωρισμός και όχι οι επισκευές τύπου fuck Baddy και one night stand όπου το περιστασιακό sex αντί να δίνει διέξοδο, ενοχοποιεί και υποβιβάζει ακόμα περισσότερο τους εραστές, είτε πρόκειται για άντρες είτε για γυναίκες. Όμως αν είσαι γυναίκα νιώσε ότι αξίζεις πολύ περισσότερα από το να σε υποβαθμίζουν στην τρίτη κατηγορία σαν καβάντζα αντί να βρίσκεσαι στις πρώτες επιλογές του συντρόφου σου. Και το κυριότερο: χωρίζοντας μην κάνεις εχθρούς, όταν μπορείς να έχεις μόνο φίλους. Δώστε μεγαλύτερη αξία στον σεβασμό, την ειλικρίνεια και ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτόν που σ’ αγαπά ή έστω κάποτε σε αγαπούσε. Χάνεις το ένα, σκοτώνεις και τα τρία! Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι ο παράδεισος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος και όχι μια πράξη που θα σε εξευτελίσει; Πραγματική ήττα είναι όταν, εκείνος που ξεπερνούσε τα όριά του για να σε κάνει ευτυχισμένη και έκανε τα πάντα για να μην σε χάσει, τώρα σε έχει σιχαθεί!

Ακολουθείστε στο fb τη σελίδα του Dr Γρηγόρη Βασιλειάδη Ψυχολόγου και Ψυχοθεραπευτή. Σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας ενδιαφέρει από τα καλογραμμένα του άρθρα. Η φωτό πάνω δεξιά αυτής της παραγράφου είναι από τη δική του σελίδα.

διαλογίσου πάνω σε αυτή την εικόνα

Τα πολιτισμένα ζευγάρια μπορούν σήμερα να επιδοθούν ακόμα και στο αχαλίνωτο sex μεταξύ τους, χωρίς να χρειάζεται να εξευτελίζονται, ανάμεσα σε αγνώστους μαστροπούς που σε πλησίασαν στο πεζοδρόμιο ή στους δαιδαλώδεις λαμπερούς κόσμους του διαδικτύου που στις γυναίκες μετατρέπουν το κορμί τους σε σπερματοδοχείο αναζητώντας το όργιο και την παρτούζα! Ανάμεσα στα φιλικά ζευγάρια το παιχνίδι θα μπορούσε να εξελιχθεί αρμονικά παίρνοντας το όνομα Wife swapping (ανταλλαγή συζύγων), όμως σήμερα εξελίχθηκε με χυδαιότατο τρόπο, ανάμεσα σε αγνώστους και άτομα αμφίβολης ηθικής υποστάθμης, με το όνομα swinging από την λέξη swing (κούνια, ταλαντεύομαι) όπου ο/η σύντροφος ταλαντεύεται από το ένα άκρο στο άλλο, πέφτοντας από την μια αγκαλιά στην άλλη, χωρίς συναισθηματική έλξη πέρα από την σωματική ικανοποίηση. Ο έρωτας είναι πιο όμορφος όταν μαζί με το σώμα συμμετέχει και η ψυχή, η αγάπη ανάμεσα στους δυο, που γίνονται ένα. Σημεία των καιρών, όχι τόσο για τον άντρα αλλά κυρίως για τη γυναίκα που θα πέσει θύμα τέτοιων μαστροπών και θα μετατρέψουν την ερωτική πράξη σε πραγματικό μπούλινγκ για την ίδια και αυτή χωρίς να αντιληφθεί την μεταχείριση που θα της κάνουν και χωρίς ντροπή, θα το έχει κρυφό καμάρι που κάποιοι την έκαναν παιχνίδι σαν σκεύος ηδονής! Φυσικά και ανάμεσα σε εκείνους που αγαπιούνται θα μπορούσαν να εκπληρώσουν κάθε επιθυμία και φαντασίωση, φτάνει να υπάρχει η συναίνεση, η φαντασία, η λογική και η όρεξη για ερωτικό παιχνίδι ανάμεσά τους. Όμως σαν ρόλοι ανάμεσα σε αυτούς που αγαπιούνται, ακόμα και αν καμιά φορά διανοηθούν να παίξουν δυο και τρία φιλικά ζευγάρια τους swingers.

Θα κλείσω την ανάρτηση αυτή με έναν ακόμα όρο: Sapiosexual (από τους όρους homo sapiens και sexual) όπως θα λέγαμε όσους δείχνουν… ευφυολαγνεία! Μερικές φορές είναι πολύ ερεθιστικό να έχεις έναν τέτοιο σύντροφο, όπου με την ευφυΐα και το χιούμορ του να σου δημιουργεί ερωτική διάθεση. Η γυναίκα όμως αν είναι χαζή, το ίδιο και ακόμα χειρότερα ο άντρας) εύκολα μπορεί να πέσει στα δίκτυα του μαστροπού που θα της υποδυθεί τον μεγάλο εραστή, τον ξερόλα και τον ευφυή όπου με την επιτηδειότητά του να της φανεί δάσκαλος του σεξ και σαν άβγαλτο κοριτσόπουλο θα φαντασιωθεί πελάγη ευτυχίας στην αγκαλιά του. Σε ένα τόσο μικρό αρθράκι φαντάζομαι να μην είστε τόσο απαιτητικοί ώστε να ζητάτε να σας υποδείξω πώς να ξεχωρίσετε τον αληθινά ευφυή άντρα που με την σπιρτάδα του μυαλού και το πηγαίο του χιούμορ διαφέρει κατά παρασάγγας από τον βρωμιάρη βαρόνο της νύχτας που διαδικτυακά αναλώνει όλο το χρόνο της ζωής του αναζητώντας θύματα και τσουλίτσες, σαν την γνωστή φραουλίτσα της προηγούμενης ανάρτησης που ένα πέος σφηνώθηκε στο μυαλό της και ολημερίς μόνο το sex την απασχολούσε απορρίπτοντας εκείνους που θα την έκαναν κυρία και άξια να αγαπηθεί σαν άνθρωπος και γυναίκα! Πόσο αξιολύπητες, τέτοιες γυναίκες όταν είχαν την ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους και από κυρίες κατάντησαν πουτάνες! Όχι, ας με συγχωρέσουν οι τελευταίες που για βιοποριστικούς λόγους το κάνουν προσφέροντας παράλληλα και κοινωνικό έργο. Τσούλες ήθελα να πω, που χωρίς να βγάζουν ένα ευρώ και χωρίς να ντρέπονται, παραδίδονται στα γούστα μαστροπών και διαστρεμμένων περιθωριακών τύπων νομίζοντας ότι αντιστέκονται στο κατεστημένο.

Γι αυτό λοιπόν, μην κυνηγάτε αυτούς που καταπατούν την αξιοπρέπειά σας προκειμένου να ικανοποιήσουν τα διαστρεμμένα τους γούστα. Μπορεί ο μελλοντικός σου δυνάστης να μην σε στείλει στο νοσοκομείο, όμως και μόνο που θα ρουφήξει τη ζωή σου για πάρτη του, αξίζει να τον παρατήσεις έστω και αργά, παρά να σου στερήσει την δική σου για πάντα! Η αξιοπρέπεια είναι αθόρυβη. Την παίρνεις και φεύγεις χωρίς να ενοχλήσεις κανέναν.

Μάθε να ξεχωρίζεις εκείνους που σου μαθαίνουν να πετάς, αντί να σέρνεσαι πίσω από αμφίβολους διαδικτυακούς «φίλους» και «fuck buddies» που σε μεταχειρίζονται για τα δικά τους βίτσια και γούστα. Να ξέρεις, αυτούς αξίζει τον κόπο να τους χάσεις, γιατί χάνοντας αυτούς κερδίζεις εσύ! Επειδή ο άνθρωπος που σ’ αγαπάει, αν τον πληγώσεις, μπορεί να μην σε βλάψει ποτέ, όμως αν θα τον χάσεις, τον εαυτό σου μόνο κινδυνεύεις να βλάψεις. Γι αυτό να θυμάσαι πάντα: οι άνθρωποι φανερώνουν τον πραγματικό τους εαυτό, όταν δεν σε χρειάζονται και είναι έτοιμοι ή με κατανόηση να σε βοηθήσουν ή με αχαριστία να πατήσουν πάνω σου! Τώρα ξέρεις, ακόμα και στον χωρισμό έχεις κριτήριο για να δεις πού έφταιξες. Γιατί αυτός μπορεί να έχασε κάποιον/α που δεν τον αγαπούσε, όμως εσύ έχασες αυτόν που θα έδινε και τη ζωή του για σένα!

Τέλος, μετά από τόσες συμβουλές, ας ακούσουμε και λίγη ποιοτική μουσική που όσοι ξέρουν, έχουν το προνόμιο (benefit) κάθε φορά να ακούν με τον αγαπημένο τους.

Διαβάστε την 1η Μάρτη στον «Τετραφάρμακο» την ανάρτηση με θέμα το gaslighting, για να μπορείτε να ξεχωρίσετε το θύμα από τον θύτη που μισοκακόμοιρα, ακόμα και μέσα από τη μουγκαμάρα του/της, προσωποποιείται το θύμα για να αυτοεπιβεβαιωθεί κακοποιώντας βάναυσα τον/την πρώην σύντροφό του/της!

Μεταξύ αστείου και σοβαρού

2 σχόλια:

Άθεος είπε...

Όταν βλέπω άρθρα σαν αυτό με τόσο όμορφες ιδέες με αυτά που σου υπενθυμίζουν «…να ρίχνεις και καμιά κλοτσιά σε εκείνους τους θρασείς, ενοχλητικούς περαστικούς που δεν ήρθαν για να μείνουν, αλλά για να πάρουν», πόσο ειρωνικά βλακώδες στέκεται η λογική του «όποτε θέλεις να γαμήσεις, έλα» της «fuck baddies “φιλοσοφίας”» που απορώ αυτοί οι αλήτες του δρόμου και του διαδικτύου πού βρίσκουν τα θύματά τους, ακόμα και όταν πρόκειται για τσούλες και φραουλίτσες!

Άθεος είπε...

Εδώ υπάρχουν και γυναίκες που θέλουν να είναι και τρίτης κατηγορίας! Διαβάστε το άρθρο αυτό.

Πίνακας Ανακοινώσεων

Για φιλοσοφικά θέματα που άπτονται των θρησκειών ή άλλων δεισιδαιμονιών αλλοτριώνοντας τον άνθρωπο διαβάστε
«Η Αθεΐα είναι Αρετή»


Οι Επικούρειοι φίλοι ας μην αμελούν μια επίσκεψη στο blog που έγινε προς τιμή του μεγάλου μας φιλόσοφου.

Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Επιστημονική Φαντασία

Ιστορία Φιλοσοφίας

Ιστορία Φιλοσοφίας
Οι Φιλοσοφικές Σχολές της Αρχα'ιας Ελλάδας σελ. 320 Εκδόσεις Ενάλιος

Θρησκειολογία

Θρησκειολογία
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ σελ. 608 Εκδόσεις Ενάλιος

Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (μυθιστόρημα 348 σελίδες)