Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Η Μεγάλη κυρία Billie Holiday

Η Billie Holiday γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1915 στην Πενσυλβάνια της Φιλαδέλφειας από μια επιπόλαιη μάνα, κορίτσι 13 ετών και έναν ανεύθυνο πατέρα μόλις 15 ετών. Πατέρας και μάνα την εκμεταλλεύονταν και την κακοποιούσαν από μικρή. Η ίδια βιάστηκε πολλές φορές στο σπίτι της πριν κλείσει τα 12 χρόνια της και πέρασε τις πόρτες των δικαστηρίων αναμορφωτηρίων και φυλακών πολλές φορές στην διάρκεια της πολυτάραχης ζωής της. Παράτησε το σχολείο νωρίς και δούλεψε σκληρά μέρα και νύχτα μέχρι να την ανακαλύψει το 1933 ο συγγραφέας και παραγωγός John Hammond, άνθρωπος με διασυνδέσεις στην Jazz που ξετρελάθηκε μόλις άκουσε την ναζιάρικη και συναισθηματική φωνή της που ο τόνος της πρόσθεσε μια νέα διάσταση στη Jazz τότε, όμοια φωνή που ο ίδιος δεν είχε ακούσει ποτέ στη ζωή του.

Στο Coffee Society όπου τραγουδούσε, το βράδυ του 1939 εκτέλεσε για πρώτη φορά το «Strange Fruit» ένα κομμάτι που έγραψε και μελοποίησε ένας δάσκαλος ρωσικής καταγωγής, ο ποιητής, δάσκαλος τότε, Abel Meeropol κάνοντας μια μουσική διαμαρτυρία ενάντια στο ρατσισμό και στο μαγαζί επικράτησε απόλυτη ησυχία όσο η Billie τραγουδούσε. Όταν τελείωσε οι θεατές παγώνουν και παραμένουν σιωπηλοί και μετά την εκτέλεση του τραγουδιού. Κάποιος ξέσπασε σε χειροκρότημα παρασέρνοντας και τους υπόλοιπους που έμειναν παγωμένοι στις θέσεις τους ξεσπώντας με κραυγές και επευφημίες.

 

Δείτε την και ακούστε την Billie Holiday, στο «Strange Fruit» σε βίντεο του 1959:

 

 

Το κομμάτι αυτό η Αμερικάνικη ρατσιστική κυβέρνηση θα έκανε ό,τι μπορούσε για να την αποτρέψει στο μέλλον να ξαναπεί. Με πρόφαση τα ναρκωτικά συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για ένα χρόνο παραβιάζοντας ένα νόμο που ίσχυε ακόμα και αναδρομικά για χρήση ναρκωτικών στο μακρινό παρελθόν! Έκτοτε στα κέντρα όπου τραγουδά θα αστυνομεύεται ώστε να μην τραγουδήσει ξανά το κομμάτι αυτό καθώς εκφράζει τον πόνο και τα ιδανικά του πιο καταπιεσμένου τμήματος της κοινωνίας! Να οι στίχοι από το διάσημο πλέον τραγούδι «Strange Fruit» που στοίχειωνε τον ρατσισμό της Αμερικής τότε.

«Στο Νότο τα δέντρα κάνουν περίεργα φρούτα
Αίμα στα φύλλα και αίμα στη ρίζα
Μαύρα κορμιά αιωρούνται στο Νότο
Παράξενα φρούτα κρέμονται από τις λεύκες

Βουκολικές σκηνές στον αβρό Νότο
Τα γουρλωμένα μάτια και το στραβωμένο στόμα
Η μυρωδιά της μανώλιας, γλυκειά και φρέσκια,
Και ξάφνου, η μυρωδιά της καμένης σάρκας

Να ένα φρούτο για να το τσιμπήσουν τα κοράκια
Να το μουσκέψει η βροχή, να το χτυπήσει ο αέρας
Να το σαπίσει ο ήλιος, μέχρι να πέσει από το δέντρο
Να μια περίεργη και πικρή σοδειά!»

Στις δεκαετίες που ακολουθούν, γνωστοί μουσικοί θα προσφέρουν τη δική τους εκτέλεση στο συγκλονιστικό Strange Fruit, όπως η Nina Simon, η Diana Ross, η Beth Hart, οι UB40, οι Siouxsie and the Banshees και άλλοι.

Η ταλαιπωρημένη Billie Holiday πέθανε από κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοολισμού και κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών στα 44 μόλις χρόνια της, στις 17 Ιουλίου του 1959 σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

 

Δείτε και ακούστε την εκτέλεση του «Strange Fruit» από την Nina Simone

 

 

Την Beth Hart και τον Joe Bonamassa 

 


 

 

Και τους UB40

 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πίνακας Ανακοινώσεων

Για φιλοσοφικά θέματα που άπτονται των θρησκειών ή άλλων δεισιδαιμονιών αλλοτριώνοντας τον άνθρωπο διαβάστε
«Η Αθεΐα είναι Αρετή»


Οι Επικούρειοι φίλοι ας μην αμελούν μια επίσκεψη στο blog που έγινε προς τιμή του μεγάλου μας φιλόσοφου.

Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Επιστημονική Φαντασία

Ιστορία Φιλοσοφίας

Ιστορία Φιλοσοφίας
Οι Φιλοσοφικές Σχολές της Αρχα'ιας Ελλάδας σελ. 320 Εκδόσεις Ενάλιος

Θρησκειολογία

Θρησκειολογία
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ σελ. 608 Εκδόσεις Ενάλιος

Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (μυθιστόρημα 348 σελίδες)